Δηλώσεις της Υπουργού Δικαιοσύνης μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Στέφη Δράκου προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών, όπου έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το θέμα της Μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης.

«Ένα θέμα», είπε, «που για αρκετά χρόνια απασχολεί την κοινωνία, απασχολεί τον πολίτη, ο οποίος απεγνωσμένα ζητά λύση». Αναφερόμενη στα τρία νομοσχέδια, δήλωσε ότι αυτά αφορούν τον βασικό πυρήνα της Μεταρρύθμισης.  Αναφέρθηκε στις δράσεις και στα έργα που ολοκληρώθηκαν, όπως είναι η δημιουργία της Σχολής Δικαστών, οι κανονισμοί της πολιτικής δικονομίας, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στα δικαστήρια, η τυποποίηση των πρακτικών. Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει αρκετά σε ό,τι αφορά τη δομή και αυτά τα τρία νομοσχέδια έρχονται να συμπληρώσουν ένα όντως φιλόδοξο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι «έχω επεξηγήσει στη βουλή στο τι αποσκοπεί το κάθε νομοσχέδιο και ποια προβλήματα προσπαθεί να επιλύσει, προκειμένου οι βουλευτές, οι οποίοι έχουν εκλεγεί τώρα, να γίνουν κοινωνοί αυτού του εγχειρήματος.  Έχει γίνει μια συζήτηση και εκφράστηκαν κάποιες ανησυχίες και επιφυλάξεις σε επί μέρους σημεία».

Η κα Δράκου επεσήμανε δε ότι «ως Υπουργός Δικαιοσύνης θα καταβάλω κάθε προσπάθεια και θα συνεχίσω, ενόσω υπάρχει η διαδικασία στη Βουλή, να βλέπω το Ανώτατο Δικαστήριο, τις πολιτικές δυνάμεις και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο προκειμένου εκεί που υπάρχουν ανησυχίες να μειωθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».

Η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε, περαιτέρω, ότι έχει «εξηγήσει ότι η Μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει. Διαφορετικές απόψεις θα υπάρχουν, πάντοτε υπάρχουν για ένα θέμα και αυτό δεν είναι λόγος για να σταματήσει η Μεταρρύθμιση. Έχω εξηγήσει ότι η δική μου προσπάθεια δεν είναι αρκετή αν δεν υπάρχει από όλους καλή θέληση, συναινετική προσέγγιση προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές».

«Θα πρέπει όλοι μαζί να βρούμε τη λύση και όταν βρούμε τη λύση, έχω επανειλημμένως αναφέρει, ότι το επίτευγμα θα ανήκει σε όλους αυτούς που ήταν σήμερα μέσα στη βουλή», τόνισε η κα Υπουργός.

Σε ερώτηση αν η ψήφιση των νομοσχεδίων είναι προαπαιτούμενο για το Ταμείο Ανάκαμψης, η κα Δράκου ανέφερε ότι έμμεσα αυτά σχετίζονται με την εκδίκαση καθυστερημένων υποθέσεων. Άρα είναι αναγκαία η Μεταρρύθμιση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της εκδίκασης των καθυστερημένων υποθέσεων, που είναι συνδεδεμένο με το Ταμείο Ανάκαμψης.  Πρόσθεσε ότι το νομοθετικό πλαίσιο της διαφθοράς συνδέεται άμεσα. «Ωστόσο», είπε, «θέλω να δηλώσω ότι η προσπάθειά μας δεν είναι μόνο για τα κονδύλια τα οποία υπάρχουν από την Ευρώπη. Είναι απαίτηση της κοινωνίας και του πολίτη και αυτό πρέπει πρώτιστα να μας απασχολήσει και αυτή την απάντηση οφείλουμε να δώσουμε σε ό,τι αφορά τη Μεταρρύθμιση.  Φυσικά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα ευρωπαϊκά κονδύλια, διότι τα έχει ανάγκη η οικονομία μας και η κοινωνία μας, αλλά πρώτιστος στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση  του πολίτη.  Να του δώσουμε αυτό το δικαίωμα που του ανήκει. Επαναλαμβάνω ότι η υπομονή του πολίτη έχει όρια και δεν πρέπει να τα υπερβούμε».

Σε ερώτηση αν θα θεραπευτεί το μεγάλο πρόβλημα στον χώρο της Δικαιοσύνης με την ψήφιση των τριών νομοσχεδίων, η Υπουργός απάντησε πως  «ναι, αυτό πιστεύω,  για αυτό προωθούνται αυτά τα νομοσχέδια. Και όπως είπα αυτά είναι μέρος ενός πολυδιάστατου, φιλόδοξου προγράμματος που αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό ολόκληρης της Δικαιοσύνης. Υπάρχουν ακόμη τρία νομοσχέδια που θα προωθηθούν για συζήτηση όπως είναι η ίδρυση του Εμπορικού Δικαστηρίου, του Ναυτοδικείου, η αύξηση των κλιμάκων δικαιοδοσίας. Έχουν ήδη γίνει, όπως έχω αναφέρει, αρκετά προκειμένου να αντιμετωπιστεί το backlog και αυτά συμπληρώνουν και είναι συνέχιση ενός ολιστικού σχεδιασμού».

Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,