Γαλλία: Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν λογοδοτεί στη ρωσική δικαιοσύνη για μη αποπληρωμή δανείου πέραν των 9 εκατομ. ευρώ

Το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα Εθνικός ΣυναγερμόςRN καλείται να δώσει εξηγήσεις στις 2 Ιουλίου 2020 ενώπιον της ρωσικής δικαιοσύνης για τη μη αποπληρωμή ενός δανείου, ύψους 9,14 εκατ. ευρώ, που συνήψε στη Ρωσία το 2014, μία εξέλιξη που αναμένεται να οξύνει τις οικονομικές δυσκολίες της παράταξης της Μαρίν Λεπέν, που ήδη είναι βυθισμένη στα χρέη και την κυνηγούν οι πιστωτές.

Η ρωσική εταιρεία Aviazaptchast κατέθεσε στις 10 Δεκεμβρίου προσφυγή κατά του RN στη ρωσική δικαιοσύνη για τη μη καταβολή του δανείου που συνήφθη το 2014.

Εκείνη την εποχή το δάνειο είχε προκαλέσει υπόνοιες για ρωσική ανάμειξη και στήριξη από το Κρεμλίνο της Λεπέν, η οποία εκτόξευε δριμείες κριτικές κατά των κυρώσεων που είχε αποφασίσει η ΕΕ κατά της Μόσχας για την κρίση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, που περιήλθαν εις γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, η Aviazaptchast -που ιδιοκτήτες της είναι πρώην στρατιωτικοί και ειδικεύεται στα ανταλλακτικά αεροσκαφών- κατέθεσε την αγωγή κατά του RN για “κάλυψη του δανείου”.

Η Aviazaptchast είναι ο τελικός αγοραστής του δανείου που είχε συνάψει η παράταξη της Λεπέν. Η Aviazaptchast κληρονόμησε το δάνειο όταν αγόρασε την εταιρεία Conti, στην οποία είχε περάσει το δάνειο, όταν ετέθη υπό λογιστικό έλεγχο και τελικά έκλεισε το 2016, η τράπεζα First Czech -Russian Bank που το εξέδωσε αρχικά.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ταμίας του RN Βαλεράν ντε Σαιν Ζυστ δήλωσε πως το κόμμα του διατηρεί «άριστες σχέσεις» με τους Ρώσους δανειστές του της Aviazaptchast και πως «ετοιμαζόμαστε να τους αποπληρώσουμε».

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι Ρώσοι πιστωτές του RN «δεν έχουν συμφέρον να συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση, αφού βλέπουν πως τους αποπληρώνουμε».

Μετά την καταβολή των τόκων επί του δανείου (που σύμφωνα με το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα ανέρχονταν σε 6% του κεφαλαίου), ο RN έπρεπε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ρήτρες να αποπληρώσει άπαξ τα 9 εκατ. μέσα στο 2019. Σε περίπτωση που το ακροδεξιό κόμμα θελήσει να αποπληρώσει εντελώς το ρωσικό δάνειό του θα βρεθεί αντιμέτωπο με οικονομικό αδιέξοδο, την ώρα που η Λεπέν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά της στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Ήδη καταχρεωμένος και «με συσσωρευμένες σημαντικές απώλειες», σύμφωνα με τον ταμία του, ο Εθνικός Συναγερμός θα πρέπει εξάλλου μέσα στο τρέχον έτος να διαθέσει τμήμα από την ετήσια κρατική επιχορήγηση (5,5 εκατ. ευρώ) για την αποπληρωμή 4,2 εκατ. ευρώ στο ταμείο Cotelec του πατέρα της Λεπέν και συνιδρυτή του Εθνικού Κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν, από το οποίο είχε δανεισθεί 6 εκατ. Ευρώ για την προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές του 2017. Ενώ, ων ουκ έστι είναι κι ο αριθμός των άλλων υποχρεώσεων και των δυσθεώρητων χρηματικών απαιτήσεων που θα πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσει το ακροδεξιό κόμμα. Ο Εθνικός Συναγερμός διατείνεται πως τα συσσωρευμένα οικονομικά του προβλήματα οφείλονται στις μεγάλες προεκλογικές δαπάνες του και στην απροθυμία των τραπεζών να το δανείσουν.

Από τον Σεπτέμβριο του 2017 η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε δια νόμου πολιτικά κόμματα να δανείζονται από μη ευρωπαϊκές τράπεζες ή άλλα κράτη.

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email