Εξοικείωση με το e-justice μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, λέει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος ΠΔΣ

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2024 οι δικηγόροι θα μπορούν να μάθουν το σύστημα e-justice και να το δουλέψουν, ούτως ώστε να μπορέσουν να το εφαρμόσουν στην πράξη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Βορκάς, ερωτηθείς για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος από σήμερα.

Ο κ. Βορκάς είπε ότι η έναρξη λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης e-justice, στην τελική της μορφή, έχει αποφασιστεί , κατόπιν συνεννόησης τόσο με το Ανώτατο Δικαστήριο όσο και με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων και ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππο Χατζηζαχαρία, για τις 15 του Γενάρη 2024.

«Από σήμερα, όμως, όλοι οι εσωτερικοί, εξωτερικοί χρήστες του συστήματος έχουν πρόσβαση στο σύστημα για σκοπούς ουσιαστικά εξοικείωσης τους με αυτό, με εικονικές καταχωρήσεις δικογράφων. Το μεσοδιάστημα αυτό δηλαδή μέχρι τις 15 του Γενάρη θα είναι ένα χρονικό διάστημα, στο οποίο θα μπορούν οι δικηγόροι να μάθουν το σύστημα, να το δουλέψουν, ούτως ώστε να μπορέσουν να το εφαρμόσουν στην πράξη μετά τις 15 του Γενάρη», πρόσθεσε.

Απ΄ εκεί και πέρα, συνέχισε ο κ. Βορκάς, η δικαιοσύνη σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί με το σύστημα i-Justice, το οποίο αποτέλεσε ένα ενδιάμεσο σταθμό και τέθηκε σε εφαρμογή πριν από αρκετό χρονικό διάστημα.

Σημείωσε ότι το σύστημα αυτό θα συνεχίσει να δέχεται καταχωρήσεις δικογράφων και άλλων σχετικών εγγραφών για προώθηση των δικαστικών διαδικασιών και όλοι θα συνεχίσουν να το εφαρμόζουν, να το χρησιμοποιούν μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2024 , η ώρα 13:00, οπότε το σύστημα ουσιαστικά του i-Justice θα σταματήσει να δέχεται οποιεσδήποτε νέες αιτήσεις.

«Μέχρι τις 15:00 της ίδιας ημέρας οι λειτουργοί των δικαστηρίων θα κάνουν δεχτά τα αιτήματα τα οποία θα έχουν υποβληθεί μέχρι τις 13:00 της 12ης Ιανουαρίου 2024 και ακολούθως το Σαββατοκύριακο, 13-14 Ιανουαρίου, θα γίνει η μεταφορά όλων των δεδομένων των υποθέσεων που εκκρεμούν σήμερα στα δικαστήρια από το i-Justice στο e-Justice, ούτως ώστε η προώθηση τους πλέον να γίνεται με βάση το e-Justice, δηλαδή την τελική μορφή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, η οποία πλέον θα είναι εφαρμόσιμη», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για την ημερομηνία έναρξης επίσημης εφαρμογής του e-Justice, ο κ. Βορκάς είπε ότι όταν άρχισε να τυγχάνει χειρισμού το σύστημα τις τελευταίες λίγες μέρες που είχε ανοίξει προς τους εξωτερικούς χρήστες, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος είχε εντοπίσει ένα θέμα λειτουργικότητας και για αυτό κρίθηκε από όλους ότι θα ήταν καλύτερα να μην ξεκινήσει στις 18 Δεκεμβρίου αλλά στις 15 Ιανουαρίου για να μπορέσει η ανάδοχος εταιρεία να εφαρμόσει ουσιαστικά την εισήγηση που έκανε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.

Ερωτηθείς πως θα τους βοηθήσει η εφαρμογή του e-Justice, ο κ. Βορκάς είπε ότι «ουσιαστικά πρόκειται για κάτι, το οποίο απαιτείτο να γίνει χρόνια πίσω, να μην πω δεκαετίες».

«Η Κύπρος είναι η τελευταία στην εισαγωγή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης όπως αντιθέτως έχει εφαρμοστεί σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεπώς, ήταν κάτι το οποίο απαιτείτο να συμβεί. Παράλληλα, η εφαρμογή του εν λόγω συστήματος θα βοηθήσει στην απλούστευση των διαδικασιών του δικαστηρίου και δεν αφορά μόνο την καταχώρηση δικογράφων, τα οποία πλέον θα γίνονται όλα ηλεκτρονικά, αλλά παράλληλα και η διεξαγωγή των διαδικασιών θα γίνεται μέσω του εν λόγω συστήματος, του e-Justice δηλαδή, χωρίς να απαιτείται η προσωπική παρουσία των δικηγόρων στο δικαστήριο σε διαδικασίες, οι οποίες δεν θα έχουν να κάνουν με την εκδίκηση της υπόθεσης», πρόσθεσε.

Συνεπώς, είπε ο κ. Βορκάς, καταλήγοντας, θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές προς το καλό όλων αυτή η νέα μέθοδος, η οποία τίθεται σε εφαρμογή και σίγουρα θα βοηθήσει και στην αποφυγή των καθυστερήσεων στην εκδίκαση υποθέσεων.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: