Έξι στους 10 δικηγόρους δεν θεωρούν ότι οι δικαστές είναι αμερόληπτοι, σύμφωνα με έρευνα

Το 79,4% των δικηγόρων θεωρεί ότι οι δικαστές επηρεάζονται περισσότερο απ’ ότι πρέπει από τις προσωπικές τους ιδεολογικές αντιλήψεις και 61% δεν θεωρεί ότι οι δικαστές είναι αμερόληπτοι, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που παρουσιάστηκαν στο Συμπόσιο της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας ανάμεσα σε 228 δικηγόρους, «το 56,1% των δικηγόρων θεωρεί ότι η εκτίμηση που χαίρουν στην κοινωνία είναι μέτρια» ενώ το 55,7% των ερωτηθέντων απάντησε «ότι οι δικηγόροι φέρουν σημαντικό μερίδιο για την κατά καιρούς απαξίωση του συστήματος δικαιοσύνης από τους πολίτες».

Σε χαιρετισμό της στο Συμπόσιο, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Στέφη Δράκου, εξέφρασε τη στήριξη της Κυβέρνησης στον νομικό κόσμο και την αποφασιστικότητα και συμβολή της στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη αναθεώρηση των Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας είπε ότι «η ολοκλήρωση αυτού του έργου δείχνει ότι αυτό που κάποτε φαινόταν ανέφικτο και άπιαστο, τελικά πραγματοποιήθηκε και μάλιστα με επιτυχία».

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, είπε πως θα αναμένουν τα συμπεράσματα του Συμποσίου για να τα συζητήσουν στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, στην οποία μάλιστα προσκάλεσε τους εμπνευστές του, την Δρ. Αννα Εμ. Πλεύρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας & ΑDR της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Δικηγόρο, και τον Δρ. Νικόλα Κυριακίδη, συνδιευθυντή της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Δικηγόρο.

Χαιρετίζοντας το Συμπόσιο, ο Δρ. Χρίστος Κληρίδης, Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick, δήλωσε ότι η δικονομία έχει καθοριστικό αντίκτυπο στην έκβαση δικαστικών αποφάσεων και χρειάζεται να υπάρχει ισορροπία και κοινή αντιμετώπιση των διαφόρων πτυχών του δικονομικού δικαίου. «Εάν εφαρμοστούν σωστά οι νέοι κανονισμοί, θα μειωθεί το κόστος και η χρονική διάρκεια εξέτασης υποθέσεων προς όφελος των ίδιων των πολιτών», σημείωσε ο κ. Κληρίδης.

Η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, σχολίασε πως η συνεργασία του δικηγορικού με τον νομικό κόσμο πάντα έχει θετικά αποτελέσματα καθώς συνδυάζει την πρακτική άσκηση της δικηγορίας με την υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή προσέγγιση.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Χρήστος Παπαστυλιανός, εξέφρασε την ικανοποίησή του, επειδή οι εργασίες της Μονάδας δεν περιορίζονται απλώς στη θεωρία αλλά και σε πρακτικές εισηγήσεις κι από κοινού ενέργειες με όσους ασκούν τη δικηγορία στην πράξη.

Ο Βρετανός νομικός Lord Dyson, πρωτεργάτης της επικείμενης μεταρρύθμισης της κυπριακής πολιτικής δικονομίας, στην ομιλία του είπε ότι όπως και στην Κύπρο, έτσι και στη Μεγάλη Βρετανία, πριν τον εκσυγχρονισμό των Κανόνων Πολιτικής Δικονομίας, υπήρχαν σημαντικά προβλήματα, τόσο σε σχέση με τον χρόνο διεκπεραίωσης υποθέσεων όσο και σε σχέση με το κόστος.

Πρόσθεσε ότι «υπήρξε πρόβλημα κουλτούρας στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο και έπρεπε να πεισθούν οι εμπλεκόμενοι ότι χρειαζόταν μία σημαντική αλλαγή και απλούστευση διαδικασιών, όπως έγινε και στη Βρετανία». Πιστεύω πως οι νέοι κανονισμοί θα υιοθετηθούν από την ολότητα του νομικού κόσμου στην Κύπρο σε μερικά χρόνια, εφόσον υπάρξει η κατάλληλη εκπαίδευση και η αλλαγή κουλτούρας», είπε ο Βρετανός νομικός.

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου παρουσιάστηκαν επίσης έρευνες σε σχέση με την επόμενη μέρα της εφαρμογής των νέων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας και για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην πολιτική δικαιοσύνη.

Συζητήθηκε επίσης εκτενώς το θέμα της εκτέλεσης αποφάσεων  και επισημάνθηκε η ανάγκη για άμεση, εκ βάθρων, μεταρρύθμιση του σχετικού δικαιϊκού πλαισίου κι άλλων εκτελεστών τίτλων, κάτι που συνδέεται άμεσα με την ενθάρρυνση της διενέργειας συναλλαγών και την προώθηση των επενδύσεων στην Κύπρο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε εις μνήμην του τέως Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,