Εύσημα στην Κύπρο από το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (vid)

Η Κύπρος ακολουθεί από την αρχή τις συστάσεις του ΠΟΥ σύμφωνα με τον κ. Κλούγκε, Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για την Κύπρο, ο Περιφερειακός Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κ. Χάνς Κλούγκε ανέφερε ότι «από την αρχή είμαστε σε επαφή με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου και η Κύπρος ακολουθεί τις συστάσεις του ΠΟΥ, τώρα πράγματι έχει αρχίσει τη σταδιακή χαλάρωση (των περιοριστικών μέτρων). Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που ο Υπουργός Ιωάννου έχει πει, ότι θα πρέπει να ζούμε μαζί με τον κορωνοϊό για κάποιο καιρό». Αυτό, σημείωσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ Ευρώπης «είναι μια πολύ σοφή δήλωση, που σημαίνει ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα πρέπει να γίνει σταδιακά, όπως προχωρεί η Κύπρος. Αναγνωρίζω επίσης ότι ο τομέας το τουρισμού είναι για την Κύπρο και για πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη πολύ σημαντικός και γι αυτό, όπως έλεγα, χρειάζεται μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ της προστασίας της υγείας του πληθυσμού, των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών και της ευημερίας. Θα ήθελα επίσης να υποστηρίξω αυτό που δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ότι είναι σημαντικό να τηρούνται οι εθνικές κατευθυντήριες γραμμές».

Σε σχέση με το ερώτημα σε ποιο βαθμό είναι βοηθητική η διενέργεια μεγάλου αριθμού διαγνωστικών εξετάσεων, όπως αυτός στην Κύπρο, για να εντοπιστεί η εξάπλωση του ιού στην κοινότητα ο κ. Κλούγκε ανέφερε ότι σε ό,τι αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις, η προτεραιότητα είναι στα κρούσματα που είναι συμπτωματικά. «Αν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν περισσότερα, τότε σίγουρα του χαιρετίζουμε και το εκτιμούμε γιατί στο τέλος της ημέρας (η προσπάθεια) δεν είναι μόνο για να σταματήσει η αλυσίδα μετάδοσης αλλά να διακοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης ιδιαίτερα στην απουσία ενός εμβολίου ή θεραπείας. Το σημαντικό εδώ είναι ότι δεν αφορά μόνο τη διενέργεια εξετάσεων. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον περιορισμό, τον μετριασμό και του να δοθεί στην κοινωνία η αίσθηση της κυριότητας και (να ακουστεί) η φωνή της », πρόσθεσε..

Print Friendly, PDF & Email