Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας που συντονίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών ως μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Joint Harmonised European Union Programme of Business and Consumer Surveys, τον Απρίλιο, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 21,9 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2020, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του ιστορικά.
Όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, μετά από δύο σημαντικές μειώσεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ο ΔΟΣ υποχώρησε κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του, διαγράφοντας δυσοίωνες προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο τα επόμενα τρίμηνα, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Η μείωση του ΔΟΣ τον Απρίλιο προήλθε από περαιτέρω επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες, στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση, καθώς και από κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Τον Απρίλιο οι επιχειρήσεις στις υπηρεσίες, στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση αξιολόγησαν δυσμενέστερα απ’ ό,τι τον Μάρτιο την κατάστασή τους κατά το τελευταίο τρίμηνο (π.χ. κύκλο εργασιών, πωλήσεις, παραγωγή, αποθέματα).
Παράλληλα, οι επιχειρήσεις στους εν λόγω τομείς αναθεώρησαν σημαντικά προς τα κάτω, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τις προσδοκίες για τη δραστηριότητά τους κατά το επόμενο τρίμηνο. Συγκριτικά με τον Μάρτιο, οι καταναλωτές εμφανίστηκαν ακόμη πιο απαισιόδοξοι σχετικά με τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου γενικότερα και τοποθετήθηκανπιο αρνητικάσε σχέση με δαπάνες για μεγάλες αγορές κατά τους επόμενους μήνες. Στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε στα αρνητικά επίπεδα Μαρτίου, αφού η επιδείνωση των αξιολογήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση των προσδοκιών για την απασχόληση στον κλάδο κατά το επόμενο τρίμηνο.
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου