Επίτροπος του Παιδιού: Ποια προβλήματα προέκυψαν στα δικαιώματα του παιδιού λόγω COVID-19

Τα δικαιώματα του παιδιού δεν έμειναν ανεπηρέαστα από τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κύπρο για περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19. Σε μια περίοδο που το πρώτιστο μέλημα ήταν η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, υπήρξαν κάποιες σημαντικές προκλήσεις οι οποίες αναφέρθηκαν υπό μορφή καταγγελιών στο Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και πολλές από τις οποίες βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης.


Μιλώντας στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου – Λιβανίου, αναφέρθηκε σε πολλά προβλήματα που διαπιστώνονται, είτε με τη μορφή παραπόνων που φτάνουν στο Γραφείο της είτε ύστερα από δική της αυτεπάγγελτη εξέταση. Αναγνώρισε τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται από πολλά υπουργεία κάτω από δύσκολες συνθήκες να επιλυθούν προβλήματα και είπε ότι οι περιορισμοί κάποιων δικαιωμάτων δικαιολογούνται για λόγους δημόσιας υγείας. Ανέφερε ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνονται προσπάθειες αυτοί να αντισταθμίζονται με ειδικές διευθετήσεις.

«Αυτό που χρειάζεται είναι στάθμιση δικαιωμάτων και έλεγχος και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε αυτή την περίοδο», είπε.

Πολλά από τα παράπονα που έλαβε η Επίτροπος είχαν να κάνουν κυρίως με το Υπουργείο Παιδείας, τις τηλεδιασκέψεις και το δικαίωμα των παιδιών στη μάθηση. Υπήρξαν επίσης παράπονα για θέματα επιδομάτων παιδιών με αναπηρία ή άλλα προβλήματα υγείας, άνιση μεταχείριση γονιών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όσον αφορά την φροντίδα των παιδιών τους και προβλήματα που προέκυψαν στην επικοινωνία χωρισμένων γονέων σε σχέση με τα παιδιά τους.


Είπε επίσης ότι παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις για το θέμα και τα δικαιώματα τα οποία πλήττονται αυτή την περίοδο αφορούν κυρίως την υγεία, την ανάπτυξη και την εκπαίδευση των παιδιών.


Εκ των πραγμάτων διακρίσεις στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση
——————————————————————————–

Όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που εφαρμόστηκε στα δημόσια σχολεία η Επίτροπος δέχτηκε καταγγελίες ότι κάποια παιδιά δεν είχαν τη δυνατότητα και τα μέσα να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Διατύπωσε ερωτήματα προς το Υπουργείο Παιδείας ώστε να διερευνήσει κατά πόσο προέβη σε έρευνα και κατά πόσο έγιναν προσπάθειες να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα.

Είπε επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις, γονείς είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε λόγω άλλων δυσκολιών δικών τους, δεν μπορούσαν να βοηθήσουν το παιδί τους να διαχειριστεί το υλικό που στελνόταν από τα σχολεία, με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να μειονεκτούν. Ιδιαίτερη μνεία έκανε σε παιδιά επί μακρών διαμενόντων, πολλά από τα οποία δεν μιλούσαν ελληνικά, αλλά και παιδιά με γονείς αλλοδαπούς.  


Ανέφερε ακόμα ότι παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις στον τρόπο διδασκαλίας που αφορούσαν το πώς ο κάθε δάσκαλος προσεγγίζει την εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κάτι για το οποίο όπως είπε, θα έπρεπε να γίνει περισσότερη μελέτη και προγραμματισμός, ώστε να υπάρξει προσπάθεια να είναι πιο ομοιόμορφη η διδασκαλία.  


Με αυτά τα δεδομένα όπως είπε, υπήρξαν παραλείψεις και «δεν ξέρουμε ποια παιδιά είχαν τη δυνατότητα να πάρουν το δώρο της μάθησης με τον τρόπο που γίνεται». Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση, όπως είπε, θα πρέπει να δούμε με λεπτομέρεια πώς μπορούν να βελτιωθούν πολλά από αυτά τα προβλήματα και να δούμε ποια μερίδα πλήττεται περισσότερο.


Ανέφερε ακόμα ότι η ίδια προχώρησε σε αυτεπάγγελτή εξέταση μετά τον βανδαλισμό κεραίας της CYTA, για το κατά πόσο αυτό δημιουργούσε προβλήματα στην τηλεκπαίδευση κάποιων παιδιών.


Όσων αφορά την απόφαση για επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή στηρίζεται στις απόψεις των ειδικών και δεν μπορεί η ίδια να λάβει θέση για την ορθότητά τους. Ανέφερε ότι τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, επιμένει μεγάλη μερίδα χωρών ότι θα πρέπει να επιτρέψουν κυρίως τα μεγαλύτερα παιδιά στα σχολεία με ασφαλείς μεθόδους.


Ανέφερε ότι μετά την επιστολή που της έστειλε η οργάνωση μαθητών ΠΣΕΜ για το θέμα, το Γραφείο της έστειλε επείγουσα επιστολή στον Υπουργό Παιδείας εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσο έγιναν συνεννοήσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία, αν τα προγράμματα που έγιναν είναι ασφαλή και τι γίνεται με παιδιά που για λόγους υγείας δεν μπορούν να προσέλθουν σε εξετάσεις.


Είπε επίσης ότι με την απόφαση για επιστροφή στα σχολεία δέχτηκε επιστολές για τα πρωτόκολλα υγείας που πρέπει να υπάρξουν ιδιαίτερα όσον αφορά την μετακίνηση μαθητών με λεωφορεία και είπε πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία των Υπουργείων για το θέμα.

Η Επίτροπος είπε επίσης ότι το γραφείο της θα μπορέσει να κάνει παρέμβαση, μόνο αν δοθούν απαντήσεις από το αρμόδια Υπουργεία, ωστόσο όπως είπε, υπό τις συνθήκες δεν πήρε και δεν αναμένονται γρήγορες απαντήσεις.  

Προβλήματα με τις ειδικές άδειες σε γονείς
———————————————————-

Εξετάστηκε επίσης όπως είπε, ως πολύ επείγον το θέμα με την παραχώρηση ειδικής άδειας σε γονείς για την φύλαξη των παιδιών τους, αφού όπως είπε, σε κάποιες περιπτώσεις απορρίφθηκαν από προϊστάμενους, είτε δεν εγκρίθηκαν επειδή ήταν εργαζόμενοι σε ουσιώδεις υπηρεσίες, είτε επειδή ο μισθός του υπερέβαινε τις 2500.


Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως είπε, υπήρξε διευθέτηση αυτών των προβλημάτων, ενώ είπε ότι το Υπουργείο Εργασίας καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες σε μια χρονική στιγμή που είναι ιδιαίτερα βαρυφορτωμένο.  


Αναφέρθηκε επίσης σε περίπτωση γυναίκας που γέννησε τρίδυμα στο Μακάρειο Νοσοκομείο και το ένα από αυτά διαγνώστηκε με κορωνοϊό, οπότε δεν επιτρεπόταν η πρόσβαση της μητέρας στα παιδιά της. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η Επίτροπος έγραψε επιστολή και μίλησε τηλεφωνικά με το Υπουργείο Υγείας για να δοθεί εναλλακτική πρόσβαση στη μητέρα, ώστε τουλάχιστον να μπορεί να τα βλέπει μέσω τηλεπικοινωνίας και υπήρξε συμφωνία από το Υπουργείο. Ωστόσο αυτό τελικά δεν τηρήθηκε επειδή δεν απαντούσαν το τηλέφωνο ή έκλειναν το τηλέφωνο στη μητέρα. Αυτό είπε, αποδίδεται εν μέρει στον φόρτο εργασίας του προσωπικού, ωστόσο έπρεπε να γίνουν ειδικές διευθετήσεις για εναλλακτική πρόσβαση.  


Προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης σε περιπτώσεις χωρισμένων γονιών, όπου ένας από τους δύο γονείς δεν επέτρεπε στον άλλο να περνά το χρόνο που του αντιστοιχούσε δικαιωματικά με το παιδί του, επικαλούμενος λόγους υγείας και μη μετάδοσης του κορωνοϊού.


Ακατάλληλες συνθήκες για παιδιά μεταναστών
————————————————————–

Παράλληλα η Επίτροπος ανέφερε ότι έλαβε αυτεπάγγελτη δράση σε περίπτωση που αφορούσε παιδιά μεταναστών, τα οποία μετακινήθηκαν από τους χώρους φιλοξενίας που διέμεναν στο πλαίσιο των μέτρων κατά της εξάπλωσης του COVID-19.


Ωστόσο όπως είπε, μεταφέρθηκαν σε χώρους όπου οι συνθήκες ήταν εντελώς ακατάλληλες. Υπήρξε όπως είπε σοβαρή καταγγελία ως προς τα στρώματα που υπήρχαν στο χώρο, και τοποθετήθηκε το Γραφείο της ότι η χώροι ήταν εντελώς ακατάλληλοι για ανθρώπινη διαμονή.



Προβλήματα με βία στην οικογένεια
————————————————-

Ανέφερε ακόμα ότι η ίδια ανησυχεί για τυχόν αύξηση περιστατικών που αφορούν βία στην οικογένεια, αν και όπως είπε κοντά της ήρθαν πληροφορίες ωστόσο όχι καταγγελίες.


Τέλος αναφέρθηκε σε προτάσεις και δράσεις στις οποίες προχώρησε αυτή την περίοδο το Γραφείο της με στόχο να κρατηθεί ψηλά το φρόνημα των παιδιών, θέλοντας να δώσει στα παιδιά ένα στόχο και κάτι στο οποίο να συμμετέχουν.

Μεταξύ αυτού και δράση για σύνθεση ραπ τραγουδιού με στίχους που ετοίμασαν τα παιδιά στα social media κάτω από το τίτλο #the right challenge. Άλλες δράσεις αφορούσαν ανάρτηση ζωγραφιών αναρτήσουν για τα δικαιώματα του παιδιού, αλλά και δράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το τι κάνουν κατά την περίοδο της καραντίνας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,