Επ. Νομικών: Τα νομοσχέδια για αύξηση των ποινών προβλέπουν ισοπεδωτική αντιμετώπιση των παρανομιών – Κριτική στη Κυβέρνηση για ολιγωρία

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών είπε ότι αναμένει από τη Βουλή, να ψηφίσει σε νόμους τα δύο νομοσχέδια, με τα οποία αυξάνονται οι ποινές για χώρους εστίασης και κέντρα αναψυχής, τα οποία παραβιάζουν νομοθεσίες και διατάγματα, για προστασία από τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι από την έναρξη της πανδημίας διενεργήθηκαν 1 εκ. έλεγχοι και έγιναν 12 χιλιάδες καταγγελίες και δήλωσε πως είναι αδιανόητο κέντρα διασκέδασης τα οποία δέχονται χιλιάδες άτομα, να τιμωρούνται με εξώδικο πρόστιμο 300 ευρώ. Σημείωσε επίσης ότι το συγκεκριμένο κέντρο διασκέδασης στον Πρωταρά έκλεισε, γιατί δεν είχε άδεια λειτουργίας.

Οι βουλευτές με τη σειρά τους άσκησαν κριτική στην Κυβέρνηση και την Αστυνομία για τον χειρισμό της υπόθεσης με το κέντρο αναψυχής στον Πρωταρά και το γενικότερο φαινόμενο των παραβάσεων που διαπιστώθηκε κατά το τριήμερο του κατακλυσμού.

Διαβάστε επίσης: Παρέμβαση Γενικού Εισαγγελέα για την υπόθεση υποστατικού – Δεν υπήρξε αλλεπάλληλη επικοινωνία με τον Αρχηγό της Αστυνομίας (vid)

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε ότι τα νομοσχέδια προβλέπουν ισοπεδωτική αντιμετώπιση των παρανομιών. Παρατήρησε πως δεν μπορεί ένα καφενείο με συνταξιούχους να τίθεται στην ίδια μοίρα με κέντρα αναψυχής τα οποία δέχονται χιλιάδες άτομα. Σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της υπόθεση με το κέντρο αναψυχής στον Πρωταρά, το οποίο κατά το τριήμερο του κατακλυσμού παραβίασε σειρά νομοθεσιών και επέτρεψε σε χιλιάδες ανθρώπους να συγχρονιστούν, παρά τις συστάσεις για προστασία από κορωνοϊό, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών παρατήρησε ότι δυστυχώς η πολιτεία έχει ολιγωρήσει. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν νομοθεσίες, οι οποίες μπορούσαν άμεσα να εφαρμοστούν από το Υφυπουργείο Τουρισμού. «Αν οι πρωταγωνιστές είχαν πλάτες ή μπάρμπα στην Κορώνη είναι άλλο θέμα», συνέχισε, επαναλαμβάνοντάς ότι υπάρχουν νομοθεσίες, οι οποίες δίδουν την δυνατότητα στην πολιτεία να αντιδράσει. Σημείωσε περαιτέρω ότι  οι παρανομίες κατά τη διάρκεια του τριημέρου του κατακλυσμού ήταν εκατοντάδες και έγιναν σε όλη την Κύπρο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές για χάρη του εύκολου κέρδους. Κατήγγειλε ότι κάποιοι “έκλεισαν πονηρά” το μάτι στις παρανομίες, έχοντας οικονομική δύναμη και θεσμικές πλάτες. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν νομοθεσίες, οι δικαστές εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο και διερωτήθηκε αν το κράτος κλείνει Παρασκευή και ανοίγει Δευτέρα. Ο κ. Δαμιανού άσκησε κριτική στη στάση της Κυβέρνησης, η οποία ανέμενε το άνοιγμα των Δικαστηρίων για να κλείσει το κέντρο αναψυχής.

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,