Επιτροπή Αλήθειας στον απόηχο της δικαίωσης Ππασία από ΕΔΑΔ, ζητά ο δικηγόρος της υπόθεσης

Το αίτημα για τη δημιουργία μιας μονοκοινοτικής, σε πρώτο στάδιο, Επιτροπής Αλήθειας, ώστε να απαντηθούν μια σειρά από ερωτήματα που απασχολούν τους συγγενείς αγνοουμένων, διατυπώνει ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση του Χριστοφή Βασιλείου Ππασιά.

Το ΕΔΑΔ ανακοίνωσε την Τρίτη την απόφασή του σχετικά με την υπόθεση Ππασιά, καλώντας το κυπριακό κράτος να πληρώσει σχεδόν 60.000 ευρώ στους συγγενείς ως ηθική βλάβη, μαζί με τα έξοδα. Ο Ππασιάς θεωρούνταν για δεκαετίες αγνοούμενος, ενώ στην πραγματικότητα είχε σκοτωθεί κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και η σορός του ενταφιάστηκε από όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμιας.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάστηκε επειδή δεν ενημέρωσε την οικογένεια για την 25χρονη καθυστέρηση διερεύνησης της τύχης του αγνοουμένου. Αυτό, πέραν από τη νομική διάσταση, όπου επιδικάστηκαν αποζημιώσεις, έχει και μια κοινωνική διάσταση, η οποία μπορεί να φανεί μέσα από τη δημιουργία μιας Επιτροπής Αλήθειας, όπως έγινε με τον Νέλσον Μαντέλα στη Νότια Αφρική, όπως έγινε στην Κολομβία», ανέφερε ο δικηγόρος της υπόθεσης στο ΚΥΠΕ.

«Σκοπός εδώ είναι να μάθουμε την αλήθεια. Γιατί για 25 χρόνια δεν έγινε αυτή η διερεύνηση, γιατί για 26 χρόνια δεν δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των αγνοουμένων; Αυτά είναι καίρια ερωτήματα, τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία στην περίπτωση Ππασία πρέπει να απαντήσει» ενώ «σαν γενικό μέτρο πρέπει να πάρουμε αυτή την ευκαιρία και να τη χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε ένα καλό σε όλη την κοινωνία», συμπλήρωσε ο κ. Δημητριάδης.

Είπε πως άτομα που ήταν μαζί με τον Ππασία στον ομαδικό τάφο έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα. «Μια μονοκοινοτική Επιτροπή Αλήθειας πιστεύω ότι θα ήταν μια πολύ καλή αρχή για να δει τον εαυτό της στον καθρέφτη η ελληνοκυπριακή κοινωνία και μετά να προχωρήσουμε να το κάνουμε δικοινοτικό, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε θέματα ως Κύπρος που έχουν να κάνουν με την άλλη κοινότητα. Τώρα ας ταχτοποιήσουμε τα του οίκου μας» είπε.

Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά με την απόφαση για καταχώρηση Πέμπτης Διακρατικής Προσφυγής στο ΕΔΑΔ, ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στον χρόνο που απαιτείται για τέτοιες διαδικασίες, ενώ είπε πως η Τέταρτη Διακρατική δεν έχει τελειώσει ακόμη.

«Να μας πει η Δημοκρατία τι είναι που σκέφτεται να κάνει» είπε ερωτηθείς για την πρόθεση της Δημοκρατίας για καταχώρηση νέας διακρατικής προσφυγής, η οποία ανακοινώθηκε μετά τις τελευταίες τουρκικές εξαγγελίες στα Βαρώσια. «Αν η εξέλιξη είναι για το θέμα του Βαρωσιού, να μας το πουν και να το σχολιάσουμε», είπε.

Ανέφερε παράλληλα ότι η Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή, που άρχισε το 1984, ακόμα να τελειώσει. Το χρονικό πλαίσιο είναι τεράστιο και η Πέμπτη Διακρατική, αν θα γίνει, θα πάρει ανάλογο χρόνο, είπε, σημειώνοντας πως η διαδικασία αυτή «δεν είναι γρήγορη αντίδραση».

Γρήγορη αντίδραση θα είναι αργότερα τον Σεπτέμβριο, όπου η Τέταρτη Διακρατική βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Κυπριακή Δημοκρατία να απαντήσεις στο επτασέλιδο κείμενο που έστειλε η Τουρκία από τον Ιούνιο, είπε ο κ. Δημητριάδης.

Για την αντιμετώπιση των εξελίξεων που αφορούν τα Βαρώσια, ο κ. Δημητριάδης υπέδειξε παράλληλα τη «σωστή συμμετοχή» της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υπόθεση «K.V. Mediterranean Tours Ltd εναντίον Τουρκίας», που έχει να κάνει με το ΕΒΚΑΦ, σημειώνοντας πως «αυτά είναι πράγματα που μπορούν να γίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά».

Για την υπόθεση που βρίσκεται ενώπιον του ΕΔΑΔ, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι λόγω της μελέτης και του όγκου του υλικού ζητήθηκε παράταση και έχει μετατεθεί ο χρόνος για καταχώρηση των θέσεων του αιτητή από 2 Σεπτεμβρίου, που ήταν αρχικά, στις 30 Σεπτεμβρίου. Μέχρι αύριο, Πέμπτη καταχωρούνται και οι θέσεις σε σχέση με την υπόθεση «Θεοδώρας Παναγή και Ευδοξίας Σιάρτου εναντίον Τουρκίας» που αφορά  την Τύμπου, κατέληξε ο κ. Δημητριάδης.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,