Επιθεωρήσεις και αυστηρές συστάσεις για εφαρμογή των μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας

Ξεκίνησαν οι εντατικές επιθεωρήσεις για τον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού στο λιανικό εμπόριο και στα εργοτάξια, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας και της λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων και εργοταξίων καθώς και της επανόδου στην εργασία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Διαβάστε επίσης: Λειτουργοί του δημοσίου αναλαμβάνουν καθήκοντα επιτηρητή για τη μη παράβαση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου στους χώρους εργασίας

Νεότερη ενημέρωση:

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνει  ότι την Τρίτη 5 Μαΐου 2020, συνεχίστηκαν εντατικές επιθεωρήσεις για τον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων προστασίας από την Πανδημία του Κορωνοϊού στο λιανικό εμπόριο και στα εργοτάξια.

Μέχρι τις 14:00, πραγματοποιήθηκαν 649 επιθεωρήσεις στο λιανικό εμπόριο, κατά τις οποίες διαπιστώθηκε ικανοποιητικό επίπεδο συμμόρφωσης, αλλά υπήρχαν και κάποιες περιπτώσεις ανυπαρξίας σήμανσης και παράλειψης χρήσης μάσκας. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 148 επιθεωρήσεις εργοταξίων, κατά τις οποίες διαπιστώθηκε μέτριο επίπεδο συμμόρφωσης. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες σημάνσεις, υγειονομικές διευκολύνσεις, διευκολύνσεις καθαρισμού, αλλά ούτε και αντισηπτικά. Στις περιπτώσεις αυτές έγιναν αυστηρές υποδείξεις για βελτίωση των μέτρων προστασίας και εκδόθηκαν πέντε (5) Ειδοποιήσεις Απαγόρευσης λειτουργίας τριών (3) εργοταξίων στην Λευκωσία και δύο (2) στην Λεμεσό.

————————————————————————————————————————————-

Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκαν 370 επιθεωρήσεις στο λιανικό εμπόριο, κατά τις οποίες διαπιστώθηκε ικανοποιητικό επίπεδο συμμόρφωσης, αλλά υπήρχαν και περιπτώσεις ανυπαρξίας σήμανσης και παράλειψης χρήσης μάσκας. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 95 επιθεωρήσεις εργοταξίων, κατά τις οποίες διαπιστώθηκε χαμηλό επίπεδο συμμόρφωσης. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες σημάνσεις, υγειονομικές διευκολύνσεις, διευκολύνσεις καθαρισμού, αλλά ούτε και αντισηπτικά. Στις περιπτώσεις αυτές έγιναν αυστηρές υποδείξεις για βελτίωση των μέτρων προστασίας και εκδόθηκαν ειδοποιήσεις βελτίωσης και απαγόρευσης λειτουργίας εργοταξίων.

Οι επιθεωρήσεις θα γίνουν πιο εντατικές για επίτευξη καλύτερης συμμόρφωσης. Στις περιπτώσεις όπου δεν θα διαπιστωθεί ικανοποιητική συμμόρφωση, οι Επιθεωρητές θα αναγκαστούν να επιβάλουν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις (επιβολή εξώδικων προστίμων, προώθηση ποινικών διώξεων και άμεση διακοπή εργασιών).

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του Υπουργείου Εργασίας:

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email