Επικαιροποίηση της νομοθεσίας κατά της παρενόχλησης εργαζομένων από εργοδότες ζητά η ETUC

“Οι νόμοι κατά της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας πρέπει να επικαιροποιηθούν για να προστατεύσουν τις γυναίκες που εργάζονται από το σπίτι τους από διαδικτυακή κακοποίηση που καθίσταται δυνατή με τεχνικές παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται από τους εργοδότες”, ζήτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων, ETUC.

Συγκεκριμένα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν τη νομοθετική ρύθμιση με επιστολή που εστάλη στους Υπουργούς τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

“Οι γυναίκες που εργάζονται στην πρώτη γραμμή του Covid, ιδίως φροντιστές, εργαζόμενοι στις μεταφορές, βοηθοί καταστημάτων και καθαριστές, αντιμετώπισαν αυξημένη κατάχρηση πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη διάρκεια της κρίσης”, αναφέρει η ETUC.

“Μεγάλο μέρος της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες έχει μετακινηθεί στο Διαδίκτυο και διευκολύνεται από παρεμβατικά εργαλεία παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται από πολλές εταιρείες”,  καταγγέλλει.

Για να αντιμετωπίσουν τη νέα απειλή, τα συνδικάτα προτρέπουν τις χώρες να επικυρώσουν μια νέα σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που θα τις δεσμεύσει στην αντιμετώπιση και τηναντιμετωπίσουν τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο και την παρενόχληση.

Η σύμβαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο χρόνο, είναι το πρώτο διεθνές εργασιακό πρότυπο για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας. Κυβερνήσεις και εργοδότες που είναι μέλη της ΔΟΕ συμφώνησαν τη Σύμβαση και δεσμεύθηκαν να βελτιώσουν νόμους, υπηρεσίες και διαδικασίες για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,