Επείγει η ψήφιση των πειθαρχικών κανονισμών των δημόσιων πανεπιστημίων, λέει η Επ. Παιδείας

Οι Πειθαρχικοί Κανονισμοί των δημόσιων Πανεπιστημίων πρέπει να ολοκληρωθούν και να ψηφιστούν το συντομότερο, λένε τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, μετά που άκουσαν ότι παραμένει μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας και αναμένεται να επιστρέψει στα καθήκοντά του, καθηγητής που έχει φυλακιστεί.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση των κανονισμών του Πανεπιστημίου Κύπρου, έγινε αναφορά σε καθηγητή δημόσιου πανεπιστημίου που καταδικάστηκε και φυλακίστηκε, αλλά εξακολουθεί να παραμένει μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας και αναμένεται να επιστρέψει και στα καθήκοντά του. Σημείωσε ότι την επόμενη βδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σχετικοί Κανονισμοί και θα σταλούν στην Ολομέλεια, καθώς είναι θέμα που εκκρεμεί από το 2017.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας, σημείωσε ότι επιβάλλεται να οδηγηθούν άμεσα στην Ολομέλεια οι Πειθαρχικοί Κανονισμοί για τα Δημόσια Πανεπιστήμια. «Να θωρακίσουμε, να διασφαλίσουμε και να ενδυναμώσουμε την ακαδημαϊκή αριστεία», ανέφερε, με σεβασμό προς την πανεπιστημιακή αυτονομία.

Ο Χρίστος Χριστοφίδης, βουλευτής του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι οι πειθαρχικοί κανονισμοί του ΤΕΠΑΚ ετοιμάστηκαν και κατατέθηκαν το 2017 και ενώ είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας, ο τότε Πρόεδρός της αποφάσισε να μην προωθήσει το αποτέλεσμα της συζήτησης στην Ολομέλεια, με αποτέλεσμα πέντε χρόνια μετά να γίνεται η ίδια συζήτηση.

Πρόσθεσε ότι ζήτησαν οι πειθαρχικοί κανονισμοί να διασφαλίσουν το αίσθημα δικαιοσύνης και την ουσιαστική τιμωρία των ακαδημαϊκών, διοικητικών ή άλλων στα Πανεπιστήμια, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα ηθικής αισχρότητας. Πρέπει να διασφαλίζεται δικαιοσύνη και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η διαφύλαξη της ακαδημαϊκής ελευθερίας όλων, είπε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι στη συνεδρία της Επιτροπής ακούστηκαν πράγματα και θαύματα, όπως καθηγητής ο οποίος ενώ καταδικάστηκε για παράνομες δραστηριότητες και εκτίει τριετή ποινή φυλάκισης δεν τέθηκε σε διαθεσιμότητα και εξακολουθεί να διατηρεί τη θέση του στο ΤΕΠΑΚ. Χαρακτήρισε τραγικό το γεγονός για τις πρυτανικές αρχές, αναφέροντας ότι τα πανεπιστήμιά μας προάγουν την ποιότητα και την αριστεία όμως σε αυτό τον τομέα παίρνουν απροβίβαστο.

Πρόσθεσε ότι τόσο  καιρό δεν έχουν κανονισμούς όσον αφορά τα πειθαρχικά ή τις καταδίκες προσωπικού. Ακόμα λίγο, ανέφερε, καθηγητές οι οποίο έχουν καταδικαστεί από τα δικαστήριά μας θα διδάσκουν από τις φυλακές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,