Επ. Νομικών: Συζητήθηκε τροποποίηση του νομοσχεδίου για προστασία πληροφοριοδοτών


Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών στην περασμένη συνεδρία της συζήτησε συμπληρωματικά μέτρα προστασίας για τους πληροφοριοδότες πράξεων διαφθοράς, όπως περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Νομικών ήταν προς συζήτηση μαζί με το νομοσχέδιο η πρόταση νόμου της Βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου για την προστασία των πληροφοριοδοτών προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και η πρόταση νόμου του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων Γιώργου Περδίκη για την έννομη αποκάλυψη.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου σε δήλωση μετά τη συνεδρία, είπε πως έχει καταθέσει πρόταση νόμου από το 2016 για την προστασία του πληροφοριοδότη για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά αυτή δεν συζητείται ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση το 2017.

Διαβάστε το σχετικό νομοσχέδιο

Η κα. Χαραλαμπίδου ανέφερε πως η διαπίστωση από τη συζήτηση του νομοσχεδίου είναι ότι δεν υπάρχουν οι δικλείδες πραγματικής προστασίας του πληροφοριοδότη. Αν υπάλληλος σε τράπεζα διαπιστώσει ξέπλυμα και δώσει την σχετική πληροφορία, είπε, δεν υπάρχει αποτελεσματική προστασία που να διασφαλίζει ότι δεν θα χάσει την εργασία του.

«Αν θέλουμε να πατάξουμε τη διαφθορά, πρέπει να το αποδείξουμε υιοθετώντας μέτρα αποτελεσματικής προστασίας του πληροφοριοδότη», συνέχισε.

Απαντώντας στην παρατήρηση ότι υπάρχει και η οδός περίληψης των μέτρων αποτελεσματικής προστασίας στο νομοσχέδιο με κατάθεση τροπολογιών, η κα. Χαραλαμπίδου ανέφερε πως η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει είναι πολυσέλιδη και είναι αδύνατο οι πρόνοιες της να λάβουν τη μορφή τροπολογιών, οι οποίες είναι επιγραμματικές.

Η κα. Χαραλαμπιδου ανέφερε πως  έγινε επίκληση της πρότασης νόμου που κατέθεσε από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ανέφερε επίσης πως έχει αναφερθεί στην Επιτροπή Νομικών ότι θα υπάρξουν αυστηρότερες δικλείδες προστασίας όταν θα έρθει η σχετική κοινοτική οδηγία.

Ερωτηθείσα σχετικά η κα. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει τόσο ισχυρή νομοθεσία προστασίας του πληροφοριοδότη που μπορεί να προστατευθεί ακόμα και πληροφοριοδότης που δίνει πληροφορίες για διαφθορά του ιδίου του Προέδρου των ΗΠΑ.

Καταλήγοντας η κα. Χαραλμπίδου ανέφερε πως με το νομοσχέδιο ως έχει κατατεθεί η πραγματικότητα είναι ότι «αφήνουμε τον πληροφοριοδότη ξεκρέμαστο».

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η διαφθορά και η αδιαφάνεια αποτελούν μάστιγα τόσο στον δημόσιο και κρατικό τομέα όσο και στον ιδιωτικό τομέα για αυτό και οι πληροφοριοδότες των πράξεων διαφθοράς χρήζουν προστασίας.

Δείτε επίσης: Χριστιάνα Ερωτοκρίτου: Να συσταθεί ανεξάρτητη αρχή για την καλύτερη προστασία των πληροφοριοδοτών

Η κα. Ερωτοκρίτου εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα που διασφαλίζουν τη μη δημοσίευση των στοιχείων του πληροφοριοδότη, ο οποίος αν εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα θα προστατεύεται από ενδεχόμενη απόλυση ενώ αν εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα θα προφυλάσσεται από ενδεχόμενη δυσμενή μετάθεση, πειθαρχικές ή άλλες διώξεις.

Η κα. Ερωτοκρίτου συνεχίζοντας είπε πως τέτοιοι πληροφοριοδότες θα χρήζουν προστασίας με βάση τον νόμο προστασίας μαρτύρων.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ακόμα πως η πρόταση νόμου της κας. Χαραλαμπίδου περιέχει παρόμοιες πρόνοιες. Πρόσθεσε πως αποτελεί απαίτηση από τα διάφορα διεθνή φόρα, η πάταξη της διαφθοράς και διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να στηριχθούν τα νομοσχέδια. Διευκρίνισε ότι ο πληροφοριοδότης θα προστατεύεται είτε για διαπραχθέν αδίκημα, είτε για αδίκημα που πρόκειται να διαπραχθεί.

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,