Εορτασμός 70ης επετείου από την ίδρυση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Ανώτατο Δικαστήριο τελέστηκε το πρωί της Τρίτης η επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην παρουσία του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κ. Αντώνη Λιάτσου, της Προέδρου της Βουλής κας Αννίτας Δημητρίου, της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, κας. Στέφης Δράκου και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, κ. Γιώργου Σαββίδη.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κ. Λιάτσος ανέφερε μεταξύ άλλων πως το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή καίριων αποφάσεων και η εξελικτική συμβολή και το έργο του στη δημιουργία ενός δικαιικού πλαισίου το οποίο άπτεται των δικαιωμάτων των πολιτών.

«Ο εορτασμός των εβδομηντάχρονων από την ίδρυση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί την αφορμή για την απόδοση τιμής σε όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλαν, από το 1952 έως σήμερα, στην εκπλήρωση της ιστορικής του αποστολής. Σηματοδοτεί επίσης τον νέο ρόλο που καλείται το Δικαστήριο να διαδραματίσει στις σημερινές, σκοτεινές, μέρες που καλύπτουν το κοινό ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα».

Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης αναφέρθηκε στη σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απέδωσε μνεία προς τους Κύπριους δικαστές. Τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει εμπράκτως το έργο του ΔΕΕ καθώς αποτελεί ένα από τα κράτη μέλη το οποίο σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του, με το Ανώτατο Δικαστήριο να έχει, μέσα από τις δικές του αποφάσεις, γνήσια επιδείξει τον σεβασμό του.

«Το ΔΕΕ αποτελεί ένα θεσμικό όργανο το οποίο συνέβαλε τα μέγιστα στην καθιέρωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και της διαμόρφωσης του ενωσιακού δίκαιου, επιφέροντας σημαντικές θετικές επιπτώσεις στους Ευρωπαίους πολίτες. Υπό αυτή την άποψη, η Ένωση συνιστά μοναδικό πρότυπο νομικής καινοτομίας και δικαιικής ολοκλήρωσης, αφού βασίζεται όχι μόνο στα δύο δικαιοδοτικά της όργανα, αλλά επίσης, και κυρίως, στα δικαστήρια των κρατών μελών, τα οποία καθίστανται εγγυητές της εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου όταν δικαιοδοτούν σε τομείς που διέπονται από το δίκαιο της Ένωσης».

Ο κ. Σαββίδης εξέφρασε εμπιστοσύνη και σεβασμό στον ρόλο του Δικαστηρίου και ευχήθηκε όπως το Δικαστήριο συνεχίσει να εξελίσσεται για το καλό της Ένωσης και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών.

«Το δικαστικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξελίχθηκε, αναμορφώθηκε και συνεχίζει να εκσυγχρονίζεται», ανέφερε μεταξύ άλλων η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Στέφη Δράκου.

«Έτσι καταφέρνει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας, αλλά και του όλο και πιο ενισχυμένου ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. . Καθοριστική σημασία προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν οι αποφάσεις του, που είναι σταθμοί στην ιστορία του Δικαστηρίου, επιβάλλοντας στο σύνολο της Ευρώπης να προχωρήσει στην αναθεώρηση εθνικών νομοθεσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αποφάσεις του που καθιέρωσαν την αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού κεκτημένου έναντι των εθνικών κανόνων. Μάλιστα, στην κυπριακή έννομη τάξη η αρχή αυτή πήρε και συνταγματική υπόσταση με την 5η Τροποποίηση του Συντάγματος».

Πρόσθεσε πως η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των Κυπριακών Δικαστηρίων και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

« Η Κυπριακή Δημοκρατία, που μετρά σχεδόν τα ίδια χρόνια ζωής με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκή Ένωσης, έστω και με αρκετά χρόνια καθυστέρησης, αποφάσισε και συλλογικά προχωρεί στην ολιστική μεταρρύθμιση του δικαστικού μας συστήματος».

Σημείωσε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων με συντριπτική πλειοψηφία, που παρέχουν τη νομική βάση για να ολοκληρωθεί ένας φιλόδοξος σχεδιασμός που ξεκίνησε από το 2017, ο οποίος έμεινε στάσιμος για αρκετά χρόνια λόγω της μη ψήφισης των νομοσχεδίων. Παράλληλα πολυάριθμα έργα και δράσεις, είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται στα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν.

«Παρά τους θετικούς δείκτες που απολάμβανε η δικαιοσύνη της Κύπρου σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία των δικαστών μας και την ποιότητα των αποφάσεων τους, ο μεγάλος χρόνος στην εκδίκαση των υποθέσεων τραυμάτισε σοβαρά την αξιοπιστία του θεσμού στην αντίληψη των πολιτών και έφερε τη χώρα μας στην τελευταία θέση στην Ευρώπη. Στοιχείο που κατέδειξε με τον πιο ηχηρό τρόπο την ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση της ολιστικής μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης».

Κατά την ομιλία του ο κ. Κωνσταντίνος Λυκούργος, Πρόεδρος του 4ου Τμήματος του ΔΕΕ μίλησε για τον ρόλο του ΔΕΕ στην κατίσχυση του κράτους δικαίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Γενικός Εισαγγελέας στο ΔΕΕ, Νίκος Αιμιλίου αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν στην προδικαστική παραπομπή.

Ο Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κ. Γιασεμής Γιασεμή μίλησε για το κράτος δικαίου στην Κύπρο υπό το φως της νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ ο κ. Σάββας Παπασάββα, Αντιπρόεδρος του ΓΔΕΕ κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην ενδεχόμενη μερική μεταβίβαση της προδικαστικής δικαιοδοσίας στο Γενικό Δικαστήριο, τις προκλήσεις και τις προοπτικές.

Θα ακολουθήσουν σε επόμενα άρθρα οι ομιλίες των διακεκριμένων ομιλητών.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,