Ενίσχυση προστασίας θυμάτων εγκληματικών ενεργειών με νόμο που ψήφισε η Βουλή

Νόμο για την περαιτέρω προστασία των θυμάτων εγκληματικών ενεργειών ψήφισε ομόφωνα, με 37 ψήφους υπέρ, η Ολομέλεια της Βουλής.

Η τροποποίηση του περί της Θέσπισης Ελάχιστων Προτύπων σχετικά με τα Δικαιώματα, την Υποστήριξη και την Προστασία Θυμάτων της Εγκληματικότητας Νόμου, επήλθε ύστερα από πρόταση νόμου της Βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου, που έχει ως στόχο να ενισχυθούν τα δικαιώματα και η προστασία των θυμάτων και να καταστεί πιο αποτελεσματική η εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας.

Ειδικότερα με τις τροποποιήσεις διευρύνεται ο όρος «θύμα», ώστε, σε περίπτωση που ένεκα βλάβης που προκλήθηκε στο θύμα από την αξιόποινη πράξη το τελευταίο καθίσταται ανίκανο να ασκήσει την κρίση και τη βούλησή του, τα δικαιώματα του θύματος να ασκούνται από μέλη της οικογένειάς του για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητά του.

Επεκτείνεται επίσης η υποχρέωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για κατάλληλη εκπαίδευση λειτουργών τους όσον αφορά τη μεταχείριση και τις ιδιαίτερες ανάγκες των θυμάτων και σε πρόσωπα εκτός της δημόσιας υπηρεσίας τα οποία εκ της θέσεώς τους ή της επαγγελματικής τους ιδιότητας εμπλέκονται ή έρχονται σε επαφή με θύματα,

Διασφαλίζεται επίσης το δικαίωμα του θύματος να λαμβάνει ενημέρωση σχετικά με την υπόθεσή του και ειδικότερα ενισχύεται το δικαίωμα του θύματος να ενημερώνεται για την αποφυλάκιση ή την απόδραση προφυλακισθέντος, κατηγορούμενου ή καταδικασθέντος για αδίκημα που αφορά το θύμα. Το δικαίωμα του θύματος να μην τυγχάνει ενημέρωσης για την αποφυλάκιση ή απόδραση του θύτη θα ασκείται γραπτώς. Προβλέπεται επίσης ότι το Τμήμα Φυλακών να έχει υποχρέωση να ενημερώνει χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση την αστυνομία για την αποφυλάκιση ή απόδραση του θύτη.

Θεσπίζεται ακόμα υποχρέωση για εκπόνηση από κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία κώδικα συμπεριφοράς για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου στον τομέα της αρμοδιότητάς της.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι τα θύματα έχουν δικαιώματα και στόχος της πρότασης νόμου είναι η ενίσχυση των όποιων προνοιών υπέρ των θυμάτων. Εξηγώντας τις πρόνοιες του νομοθετήματος τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της ενημέρωσης του θύματος και της οικογένειάς του για την αποφυλάκιση του δράστη, αναφέροντας ότι υπήρξε περίπτωση που το θύμα βρέθηκε απέναντι στο θύτη, χωρίς να γνωρίζει για την αποφυλάκισή του, με όλες τις ψυχολογικές επιπτώσεις που κάτι τέτοιο επιφέρει. Ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της διαμόρφωσης της πρότασης νόμου που κατέθεσε και ιδιαίτερα τους νομικούς Ανδρεά Καπαρδή και Ηλία Στεφάνου για την καθοδήγηση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης τάχθηκε υπέρ την πρότασης νόμου την οποία, όπως ανέφερε, θεωρούν και σύγχρονη και σημαντική και οποία εφαρμόζεται στα πλείστα κράτη-μέλη της ΕΕ. Κάνουμε, πρόσθεσε, ακόμα ένα σημαντικό βήμα μπροστά.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου χαρακτήρισε το νόμο ως ένα πολύ σημαντικό βήμα για να ενισχυθούν τα δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες, αναφέροντας ότι ενισχύει πραγματικά τα δικαιώματα του αδύνατου ανθρώπου που υποφέρει.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου απέδωσε τα εύσημα στην κ. Χαραλαμπίδου και σε όλη την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που συνέβαλαν στην ψήφιση της πρότασης, αναφέροντας ότι καλύπτει μερικά από τα κενά που υπάρχουν στην κυπριακή νομοθεσία αναφορικά με την προστασία των θυμάτων εγκληματικών ενεργειών και ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι ο νόμος έρχεται να διορθώσει διαχρονικές στρεβλώσεις στον τομέα τις αντιμετώπισης των θυμάτων κακοποίησης, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά την αύξηση της βίας κατά των γυναικών που επήλθε με την πανδημία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,