Η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων καλεί την Κυβέρνηση να καταθέσει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για τη σύνταξη χηρείας


Η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων καλεί την Κυβέρνηση να καταθέσει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για κάλυψη όλων των χήρων ανδρών .

Η Ένωση Κύπριων Συνταξιούχων σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι οι άνδρες – χήροι αδικούνται από τον τροποποιητικό νόμο που έχει ψηφιστεί πρόσφατα και έχει δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης στις 5 Αυγούστου 2019 για το δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας σε άντρες.

Σύμφωνα με την Ε.ΚΥ.ΣΥ, η νομοθεσία προβλέπει δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας μόνο για τους άντρες των οποίων απεβίωσε η σύζυγός τους από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, με αποτέλεσμα να αδικούνται οι υπόλοιποι που έχασαν τη σύζυγό τους πριν από την ημερομηνία αυτή, ισχυρίζοντας πως εφόσον δόθηκε αναδρομικά το δικαίωμα σύνταξης χηρείας, έπρεπε να δοθεί σε όλους τους άνδρες που έχασαν τη σύζυγό τους και όχι σε μερικούς μόνο.

Όπως μας πληροφορεί στην ανακοίνωση, καταχωρήθηκαν στο δικαστήριο αγωγές οι οποίες βασίζονται σε 15 νομικά σημεία ανάμεσα στα οποία τονίζεται ότι παραβιάζονται πρόνοιες των Άρθρων 23, 24 και 28 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι ο Νόμος εμπεριέχει πρόνοιες που δημιουργούν δυσμενή μεταχείριση στους αιτητές γιατί τους αποκλείουν από τα πρόσωπα που δικαιούνται να λάβουν σύνταξη χηρείας με μόνο λόγο το ότι η σύζυγός τους απεβίωσε πριν την 1/1/2018.

Στο μεταξύ η Ε.ΚΥ.ΣΥ προτρέπει όλους τους δικαιούχους να υποβάλουν το συντομότερο δυνατό αίτηση  στο Υπουργείο Εργασίας για σύνταξη χηρείας  πριν την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Τέλος, ζητά από την κυβέρνηση να αρθεί οριστικά η αδικία σε βάρος των χήρων ανδρών με την κατάθεση ολοκληρωμένου Νομοσχεδίου που να επιλύει το σοβαρό πρόβλημα διάκρισης που έχει δημιουργηθεί σε βάρος τους.

Από πλευράς της η Κοινοβουλευτική Επιτροπής Εργασίας άρχισε αυτή τη βδομάδα, τη συζήτηση του θέματος που αφορά στην ανάγκη αύξησης των χαμηλών συντάξεων.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,