Έκκληση Γενικού Εισαγγελέα για αποφυγή δηλώσεων για τις αποκοπές μισθών στο δημόσιο

Με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ,  ο Κώστας Κληρίδης επανέλαβε την έκκλησή του προς πάντες όπως αποφεύγουν δημόσιες δηλώσεις αναφορικά με το θέμα των αποκοπών των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα, εκκρεμούσης της έκδοσης της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. 

Συγκεκριμένα είπε, «Να αποφεύγονται δηλώσεις ως προς τον όποιο αντίκτυπο θα έχει η μιά ή η άλλη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις περικοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ως προς σχεδιαζόμενα μέτρα που μπορούν να ληφθούν κλπ. Τέτοιες δηλώσεις μπορούν να θεωρηθούν ότι συνιστούν παρέμβαση ή ενδεχόμενα ασκούν πίεση επί του Δικαστηρίου που έχει επιφυλάξει την απόφαση του και πρέπει να αποφεύγονται, αφήνοντας το Δικαστήριο απερίσπαστο στο έργο του».

Δείτε επίσης: Υπουργός Οικονομικών: «Έχουμε πλάνο ότι κι αν αποφασίσει το Εφετείο για τις αποκοπές μισθών στο δημόσιο τομέα»

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιφύλαξε την 01/11/2019 τις αποφάσεις του επί των εφέσεων κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου αναφορικά με τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα. Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε απευθύνει έκκληση για αποφυγή δηλώσεων και στις 21/09/2019 ενόσω εκκρεμούσε η εκδίκαση των εφέσεων από το Ανώτατο.

Το Διοικητικό Δικαστήριο στις 29/3/2019 έκρινε ως αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για αποκοπές μισθών και μειώσεις των συντάξεων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα. Οι νόμοι κρίθηκαν αντισυνταγματικοί διότι παραβιάζουν το άρθρο 23 του Συντάγματος που αφορά στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αφού οι αιτητές υποστήριξαν στο Δικαστήριο και δικαιώθηκαν ότι οι απολαβές αποτελούν περιουσιακό στοιχείο.

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email