Έκκληση απευθύνουν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας προς το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ να μην καταθέσουν με “εκβιαστικά χρονικά περιθώρια” στη Βουλή, νομοσχέδια και κανονισμούς που αφορούν τις κρίσεις και αφυπηρετήσεις αξιωματικών και υπαξιωματικών και την πρόσληψη των νέων συμβασιούχων οπλιτών, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μαρίνος Σιζόπουλος.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ σχετικάμε τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας συζήτησε την Πέμπτη στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη και του Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία ουσιαστικά εκκρεμούσαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και ετύγχαναν ανάγκης για ενημέρωση από πλευράς του Υπουργού και του Αρχηγού για τους τρόπους διαχείρισης των θεμάτων αυτών.
Πρόσθεσε ότι ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ζητήματα, που είχαν σχέση με τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, κυρίως με τον κανονισμό για τις προαγωγές και τις αφυπηρετήσεις των αξιωματικών, καθώς και τον καθορισμό κριτηρίων για τις κρίσεις προαγωγής και αφυπηρέτησης και τα θέματα των κανονισμών που αφορούν τις προαγωγές υπαξιωματικών και της βελτίωσης αυτών.
Είπε ότι συζητήθηκαν επίσης θέματα που είχαν σχέση με την αναγνώριση της τριετούς φοίτησης των σπουδαστών στις παραγωγικές σχολές υπαξιωματικών της Ελλάδας και τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ θα προχωρήσουν στη διαχείριση αυτού του ζητήματος και θέματα που έχουν σχέση με την πρόσληψη των νέων συμβασιούχων οπλιτών και τους κανονισμούς εργοδότησης τους.
Ανέφερε επίσης ότι πέρα από την ανταλλαγή απόψεων, λόγω της σοβαρότητας των συγκεκριμένων θεμάτων το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ επιφυλάχθηκαν να μελετήσουν τις προτάσεις και εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής Άμυνας, να διαβουλευθούν μεταξύ τους και με τους συνδέσμους αξιωματικών και υπαξιωματικών για να μπορέσουν να διαμορφώσουν το καλύτερο δυνατό πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων που διαπιστώνονται σε σχέση με τα θέματα αυτά.
Ερωτηθείς αν η επίλυση των προβλημάτων που συζητήθηκαν χρήζει νομοθετικής ρύθμισης, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι αρκετά από αυτά χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση και ως εκ τούτου από την πλευρά της η Επιτροπή Άμυνας θα αναμένει από το Υπουργείο Άμυνας να καταθέσει συγκεκριμένα νομοσχέδια ή τροποποιήσεις των κανονισμών και θα προβεί σε άμεση εξέταση τους, ώστε το ταχύτερο να ψηφιστεί η απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση και κατ’ επέκταση να προχωρήσει η εφαρμογή της.
Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να γίνουν οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις πριν τη λήξη της παρούσας θητείας της Βουλής, ο κ. Σιζόπουλος διευκρίνισε ότι αυτό δεν εξαρτάται από τη Βουλή, αλλά εξαρτάται από το Υπουργείο Άμυνας, το ΓΕΕΦ, τη Νομική Υπηρεσία και τους εμπλεκόμενους συνδέσμους αξιωματικών και υπαξιωματικών, που καλούνται να συνεργαστούν για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης, που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας επεσήμανε ταυτόχρονα ότι αυτό που είναι σημαντικό και έχει τονισθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα, είναι ότι τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας έχουν όλη την καλή διάθεση για την άμεση και γρήγορη συζήτηση και ρύθμιση αυτών των ζητημάτων, όμως την ίδια στιγμή η έκκλησή τους είναι να μην συμβεί το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στο παρελθόν, εκβιαστικά την τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής να κατατεθούν τέτοιοι κανονισμοί, και να καλείται η Βουλή σε ανύπαρκτο ή περιορισμένο χρονικό περιθώριο να συζητήσει και ψηφίσει αυτής της σοβαρότητας ρυθμίσεις.
Πηγή : ΚΥΠΕ