Το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει σειρά διαλέξεων με θέμα «Διεθνείς Σχέσεις και Εξωτερική Πολιτική – Διδάγματα Ηγεσίας». Υπεύθυνη και εισηγήτρια της σειράς διαλέξεων θα είναι η Ανώτερη Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου, διεθνολόγος Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου.
Σκοπός της σειράς διαλέξεων είναι η αξιολόγηση της διαμόρφωσης εξωτερικής πολιτικής στις Διεθνείς Σχέσεις, χρησιμοποιώντας ιστορικά υποδείγματα ηγεσίας. Ταυτόχρονα, δια μέσου της προσέγγισης αυτής, θα γίνει εκτεταμένη αναφορά σε συγκεκριμένες σχολές σκέψης καθώς και στο διεθνές γίγνεσθαι. Έμφαση θα δοθεί στη συζήτηση των θεμάτων με τη συμμετοχή ολόκληρης της ομάδας των παρευρισκόμενων.
Οι έξι διαλέξεις θα διαρκέσουν μεταξύ 4 Φεβρουαρίου–17 Μαρτίου 2020 και θα γίνονται κάθε Τρίτη, η ώρα 18:30–20:30, στην αίθουσα M106, Κτίριο Millennium, 1ος όροφος, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σε όσους παρακολουθήσουν και τις 6 διαλέξεις, θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, καλούνται έγκαιρα να δηλώσουν συμμετοχή στο 22841600 ή στο 99429974 ή/και στην ηλεκτρονική διεύθυνση cceia@unic.ac.cy, μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2020. Κατά την πρώτη ημέρα των διαλέξεων, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσέλθουν ένα τέταρτο ενωρίτερα για τακτοποίηση της εγγραφής τους.
Οι διαλέξεις είναι ανοιχτές προς το κοινό, με δικαίωμα συμμετοχής το ποσό των 80 ευρώ, φοιτητές 50 ευρώ. Παρακολούθηση μεμονωμένων διαλέξεων 20 ευρώ.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
4 Φεβρουαρίου 2020:
Διεθνείς Σχέσεις και Εξωτερική Πολιτική- Η αιχμή του δόρατος
- Εισαγωγή στις Διεθνείς Σχέσεις
- Διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής, παιγνίδια ισχύος και εθνικό συμφέρον
- Παίκτες και διεθνές σύστημα
- Το σύνδρομο της Ιστορίας
- Το πρόβλημα της Γεωγραφίας
- Το δίλημμα της Ηγεσίας
11 Φεβρουαρίου 2020:
Εξωτερική Πολιτική και Ηγεσία
- Μοντέλα ηγετικής συμπεριφοράς: Ορθολογιστικά vs Συμπεριφοριστικά μοντέλα.
- Η σημασία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ηγέτη
- Ηγέτης και ομάδα-η διαδικασία λήψης αποφάσεων και διαχείρισης κρίσεων (groupthink)
- Η επικράτηση της γραφειοκρατίας
- Κοινή γνώμη και εσωτερικό ακροατήριο
18 Φεβρουαρίου 2020:
Περικλής
- Περικλής και Θουκυδίδης
- Ο ‘πρώτος πολίτης’ της Αθήνας και η διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής της Αθηναϊκής αυτοκρατορίας
- Αθήνα και Σπάρτη
25 Φεβρουαρίου 2020:
Χίτλερ
- Παντοκράτορας του Ράιχ ή διαχειριστής μιας ‘χαοτικής πολυκρατίας’;
- Χίτλερ και γερμανική εξωτερική πολιτική
- Οι εθελούσιοι δήμιοι του Φύρερ
Στις 3 Μαρτίου δεν θα πραγματοποιηθεί διάλεξη.
10 Μαρτίου 2020:
Πούτιν
- Ο παντοδύναμος νέος Τσάρος;
- Πούτιν και ρωσική εξωτερική πολιτική
- ‘Εθνικισμός, Ορθοδοξία, Αυτοκρατορία’
- Το πρώην ανατολικό μπλοκ και η έννοια του ‘κοντινού μακριά’ (the Near Abroad)
17 Μαρτίου 2020:
Έρντογαν
- Το φάντασμα του Κεμάλ
- Έρντογαν και τουρκική εξωτερική πολιτική
- Το σύνδρομο του νέο-Οθωμανισμού
___________________________________________________________________________
Η Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου είναι Senior Fellow, μέλος του Συμβουλευτικού Σώματος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ερευνήτρια στο διεθνές ερευνητικό κέντρο SeeD–Centre for Sustainable Peace and Democratic Development, όπου έχει ασχοληθεί με θέματα φύλου, περιεκτικής ασφάλειας και τον πρόσφατο σχεδιασμό της Νέας Αρχιτεκτονικής Ασφάλειας μέσα στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας για το Διάλογο για την Ασφάλεια για το Κυπριακό, που ολοκληρώθηκε με τις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντάνα. Κατέχει πτυχία Ιστορίας και Οικονομικών με άριστα, από το University College London, όπου σπούδασε με υποτροφία, ενώ οι μεταπτυχιακές σπουδές της στις Διεθνείς Σχέσεις, στο London School of Economics and Political Science, επικεντρώθηκαν στην ανάλυση εξωτερικής πολιτικής. Είναι, επίσης, κάτοχος του διπλώματος ‘Πολιτική και Θρησκεία’ του Macmillan Center for International and Area Studies at Yale University (με υποτροφία του European International Studies Association), απόφοιτος των Σεμιναρίων της Χάλκης-ΕΛΙΑΜΕΠ και απόφοιτος του προγράμματος Future Young Leaders του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών. Κατέχει πιστοποιητικό Ανάλυσης Πολιτικού Ρίσκου, από τη Teneo Intelligence, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής political intelligence στον κόσμο.
Έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας σε ομάδες εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ένωσης για την Μεσόγειο, ενώ έχει εργαστεί σε προγράμματα υπό την αιγίδα του State Department, της Interpeace, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του οργανισμού UN Women, του Ολλανδικού, του Ισραηλινού και του Γερμανικού ΥΠΕΞ. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνοισραηλινού Φόρουμ, το οποίο δημιουργήθηκε για να προάγει την τριμερή συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ. Συνεργάζεται, επίσης, με το Cherie Blair Foundation στο Λονδίνο, ως μέντορας, σε θέματα οικονομικού αποκλεισμού και ενδυνάμωσης των γυναικών, ενώ, παράλληλα, είναι μέλος του παγκοσμίου δικτύου Women in International Security και μέλος της ομάδας Global Women in Management της Exxon Mobil.