Εις μνήμην Λουκή Παπαφιλίππου

O Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του πρώην Προέδρου του, Λουκή Παπαφιλίππου.

Έγκριτος νομικός, μαχόμενος δικηγόρος, εργατικότατος που επί μακρά σειρά ετών, πέραν των πενήντα χρόνων, υπηρέτησε με πάθος τη δικηγορία, αλλά και τη διοίκηση του ΠΔΣ με το ίδιο πάθος και ευθύτητα.

Αναμφίβολα, ο θάνατος του Λουκή Παπαφίλίππου αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για τον τομέα της δικαιοσύνης γενικότερα στον τόπο μας.

Στην επαγγελματική του πορεία χειρίστηκε τεράστιο αριθμό δύσκολων υποθέσεων σε όλες τις βαθμίδες της Κυπριακής Δικαιοσύνης.

Υπηρέτησε δυναμικά με γνώση και συνέπεια το δικηγορικό λειτούργημα, ήταν εύστροφος, μαχητικός, νομομαθής, ευέλικτος, άντεξε αντιξοότητες και δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε με σύνεση, συνέπεια και αξιοπρέπεια, ακολουθώντας το καθήκον και την προς τους συναδέλφους του δεοντολογία, στην οποία έδινε μεγάλη σημασία.

Παράλληλα, υπήρξε άνθρωπος με πολλές αναζητήσεις, με γνώσεις και ενδιαφέρον μεγάλο και πέραν της νομικής επιστήμης και της δικηγορίας. Συμμετείχε ενεργά και έμπρακτα σε διάφορες κοινωνικές δράσεις τιμώντας την ιδιότητα και την υποχρέωση του υπεύθυνου πολίτη.

Η αφετηρία

Γεννήθηκε το 1937 στην Ποταμιά και αφού αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο  σπούδασε στη Νομική Σχολή του Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε ειδικευθεί σε θέματα Συνταγματικού, Διοικητικού, Ναυτικού και Εταιρικού Δικαίου. Θεωρήθηκε πρωτοπόρος ιδιαιτέρως στους τομείς των επαγγελματικών υπηρεσιών, στην ανάπτυξη της Κυπριακής Ναυτιλίας, ενώ συνέβαλε αποτελεσματικά στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και εταιρειών στην Κύπρο.

Είχε εγγραφεί ως μέλος του ΠΔΣ το 1963 και την ίδια χρονιά ίδρυσε το Δικηγορικό Γραφείο Λουκής Παπαφιλίππου, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Λουκής Παπαφιλίππου & Σια Δ.Ε.ΠΕ.

Από τη δικηγορία αφυπηρέτησε την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Goldτο 2017 είχε αναφερθεί στους δύο δικηγόρους που επηρέασαν την πορεία του. Πρόκειται για τον αείμνηστο δικηγόρο Ανδρέα Χατζηιωάννου, ο οποίος του έδωσε την ευκαιρία να ασκήσει το επάγγελμά του στο γραφείο του, και στον αείμνηστο Ξάνθο Κληρίδη, τον οποίο χαρακτήρισε ως δικηγόρο με καθαρό μυαλό και ισχυρή προσωπικότητα.

Πρόεδρος του ΠΔΣ

Αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας (1982-1988) έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου του ΠΔΣ και οι συνάδελφοί του τον εμπιστεύτηκαν και τον τίμησαν με την ψήφο τους.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Πρόεδρος του ΠΔΣ το 1988 ο Λουκής Παπαφιλίππου είχε εκφράσει με σαφήνεια την έγνοια και τη μέριμνά του για την εν γένει αξιοπρέπεια του Δικηγόρου και την απονομή του οφειλόμενου σεβασμού κατά την ενάσκηση του λειτουργήματός του. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Συμβουλίου του συζητήθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις σχετικά με ζητήματα που ενδιαφέρουν το δικηγορικό σώμα.

Αξίζει αναφοράς η τοποθέτησή του κατά την πρώτη συνεδρία του Συμβουλίου του, στις 24 Φεβρουαρίου 1988, όπου καλωσορίζοντας τα Μέλη του νεοκλεγέντος Συμβουλίου υπογράμμισε τη βεβαιότητά του για καρποφόρα εργασία για επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι.

Μάλιστα, για την εύρυθμη λειτουργία του Συμβουλίου, είχε προτείνει τη δημιουργία και λειτουργία, εκτός των Υποεπιτροπών Νομοθεσίας, Εξασκήσεως Επαγγέλματος και Δεοντολογίας και Εκτελεστικής που προνοούνται από τον Νόμο, άλλων δώδεκα υποεπιτροπών: Νομικής Παιδείας και Επιμορφώσεως, Ταμείου Συντάξεως Δικηγόρων, Πόρων, Επενδύσεων και Οικήματος, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Διεθνών Σχέσεων, Νέων και Ασκούμενων Δικηγόρων, Υπεράκτιων Εταιρειών, Ναυτικών Υποθέσεων, Καθορισμού Νομικής Αμοιβής, και την υποεπιτροπή Εκδηλώσεων και Αθλητισμού.

Στο πλαίσιο των δράσεών του συγκαταλέγεται και η ευόδωση της προσπάθειάς του για να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία καναλιού στενής επικοινωνίας και συνεργασίας με την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, που είχε ως  αποτέλεσμα την ανάπτυξη και υλοποίηση κοινών δράσεων επί ουσιωδών θεμάτων.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΠΔΣ συνέβαλε στην αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων που απασχολούσαν τους δικηγόρους και άφησε τη σφραγίδα του προωθώντας βελτιωτικές ενέργειες και νομοθετήματα που αναβάθμιζαν το δικηγορικό επάγγελμα στην Κύπρο.

Οικογένεια

Ήταν νυμφευμένος με την Ηρώ Χατζημάρκου, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τον Λέανδρο, την Αντιγόνη και την Έλενα, και ευτύχησε να αποκτήσει έξι εγγόνια.

Συγγραφικό έργο – Δράση για τον πολιτισμό

Άφησε πίσω του σημαντικό συγγραφικό έργο που αφορά νομικές εργασίες, ιστορικές αναδρομές και ποιητικές συλλογές.

Μεταξύ των νομικών του πονημάτων είναι: «Το Νομικό Καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο: Φύση και Έκταση της Κυριαρχίας των Βρετανικών Αρχών (Λευκωσία, 1993)», «Η Βουλή των Αντιπροσώπων: Ανάλυση Προορισμού και Λειτουργικότητας (Λευκωσία,1980)», «Σχέδιον Δικονομίας Ναυτοδικείου (Λευκωσία, 1980)», «Το Δίκαιο της Ανάγκης και η Συνταγματική Τάξη στην Κύπρο (Λευκωσία, 1995)».

Ιδιαίτερα οξυδερκής άνθρωπος, αγαπούσε και τιμούσε παράλληλα με τη δικηγορία, τα γράμματα και τις τέχνες.

Το ΔΣ του ΠΔΣ θα αποφασίσει σε μεταγενέστερο στάδιο για περαιτέρω εκδηλώσεις και δράσεις εις μνήμην του Λουκή Παπαφιλίππου.

Ας είναι η μνήμη του αιώνια.

Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,