Πρωτοφανής ανατροπή για τον Αθανάσιο Ράντο: Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ ανέστειλε την εφαρμογή του διορισμού του ως Γενικού Εισαγγελέα

Ο Αθανάσιος Ράντος, τέως πρόεδρος του ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας, είχε διοριστεί στις 2.9.2020 ως νέος Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ. Σε μια όμως απροσδόκητη εξέλιξη, ο δικαστής Collins του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ εξέδωσε στις 4.9.2020 ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία διέταξε την αναστολή της απόφασης διορισμού του δικαστή Ράντου. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ κατά την οποία εκδίδονται ασφαλιστικά μέτρα με την οποία να εμποδίζεται η άσκηση καθηκόντων από δικαστή ή γενικό εισαγγελέα του ΔΕΕ ή του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ.

Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι η Eleanor Sharpston QC, η οποία διορίστηκε ως γενικός εισαγγελέας στις 11.1.2006 εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία δεν έχει παραιτηθεί, ούτε αποδεχθεί να αποχωρήσει, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Ο δικαστής Collins υπέδειξε στην απόφασή του να διατάξει την αναστολή, ότι δεν υπάρχει χηρεύουσα θέση στην οποία να έχει διοριστεί ο δικαστής Ράντος και ότι κατά συνέπεια η έκδοση των ασφαλιστικών μέτρων ήταν αναγκαία ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος ακύρωσης των αποφάσεων του δικαστηρίου. Ως αποτέλεσμα της αναστολής, ο δικαστής Ράντος δεν θα έχει δυνατότητα να αναλάβει τα καθήκοντά του, ως είχε αρχικά ανακοινωθεί, στις 7.9.2020, μέχρι την καταχώρηση των γραπτών παρατηρήσεων του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών και την έκδοση νέας απόφασης από τον δικαστή Collins.

Οι καθηγητές Dimitry Kochenov και Graham Butler δημοσίευσαν ήδη ένα πρώτο σχολιασμό της υπόθεσης, ο οποίος είναι διαθέσιμος ΕΔΩ.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,