Εγκρίθηκε η πρόταση για αγορά σιτηρών από το κράτος λόγω κρίσης, και νέες παραγγελίες αν παραστεί ανάγκη

Τo Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Γεωργίας για αγορά από μέρους του κράτους ποσότητας σιτηρών, συγκεκριμένα 36.000 τόνων κριθαριού και καλαμποκιού, για αύξηση της επάρκειας σε αποθέματα λόγω της κρίσης που έχει δημιουργηθεί με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Υπουργός Γεωργίας διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση παρακολουθείται και αν παραστεί ανάγκη θα γίνουν και νέες παραγγελίες.

«Αυτό θα μας δώσει επάρκεια για ένα περίπου μήνα. Να θυμίσω ότι υπάρχουν ήδη αποθέματα από τις παραγγελίες των εισαγωγέων που φτάνουν μέχρι τα μέσα του Απρίλη, άρα αυτές θα είναι επιπρόσθετες ποσότητες και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση καθημερινά ώστε εάν παραστεί ανάγκη, για γίνουν και νέες παραγγελίες», είπε ο Κώστας Καδής μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού.

Υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη πρόνοια για παραγγελίες από το κράτος υπάρχει στην νομοθεσία που θεσπίστηκε πρόσφατα, μετά την κατάργηση της επιτροπής σιτηρών και προβλέπει σε περιόδους κρίσεων ότι μπορεί να αξιοποιηθεί για να κάνει παραγγελίες το ίδιο το κράτος.

«Συγκρίναμε τα πλεονεκτήματα του να διαχειριστεί το κράτος ή οι εισαγωγείς τα σιτηρά τα οποία θα έρθουν στην Κύπρο και οικονομικά αλλά και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας και η λύση της διαχείρισης από μέρους των εισαγωγέων είναι προτιμότερη άρα θα εισάξει το κράτος τα σιτηρά και θα τα παραχωρήσει στους εισαγωγείς για να τα διαχειριστούν με συγκεκριμένους όρους οι οποίοι θα διέπονται από πλήρη διαφάνεια», πρόσθεσε ο κ. Καδής.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και αν παραστεί ανάγκη θα προβούμε και σε επιπρόσθετες ενέργειες», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,