Εγκρίθηκαν τα Νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, προέβη σε δηλώσεις μετά την έγκριση των νομοσχεδίων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Δείτε τις δηλώσεις:

Μετά από συζητήσεις και αμφιταλαντεύσεις μιας ολόκληρης δεκαετίας η κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη κάνει πράξη άλλη μια, καθοριστικής σημασίας, μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Εγκρίνει και προωθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα Νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η νέα μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των 17 Δήμων και των 32 συμπλεγμάτων κοινοτήτων, γίνεται πλέον οικονομικά και διοικητικά αυτόνομη, αποκτά σημαντικές αρμοδιότητες συνοδευόμενες από τους ανάλογους πόρους, ενώ καθίσταται ανθρωποκεντρική, ευέλικτη και αποτελεσματική.

Μέσα από τη θέσπιση των νέων Δημοτικών οντοτήτων, τη συμπλεγματοποίηση κοινοτικών αρχών, τη συνένωση των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και στερεών αποβλήτων αλλά και τις συμπλεγματοποιήσεις για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, δημιουργούμε μία αυτοδιοίκηση που θα βρίσκεται πραγματικά δίπλα στον κάθε πολίτη.

Τα νομοσχέδια όπως και η συμφωνία για τα εργασιακά θέματα των εργαζομένων στη Τοπική Αυτοδιοίκηση που ήδη υπεγράφη, είναι προϊόν εξαντλητικού διαλόγου με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και ιδιαίτερα με την Ένωση Δήμων, την Ένωση Κοινοτήτων αλλά και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις,  η συμβολή των οποίων στη διαμόρφωση των τελικών κειμένων υπήρξε σημαντική και καταλυτική.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, θέλω θερμά να τους ευχαριστήσω όπως και τον προκάτοχο μου φίλο Υπουργό Κωνσταντίνο Πετρίδη για την ουσιαστική συμβολή του σ’ αυτή τη σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Τα Νομοσχέδια κατατίθενται άμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση και ψήφιση και είμαι βέβαιος ότι το πνεύμα συναντίληψης και συνεργασίας που κυριάρχησε καθ’ όλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν, τόσο με τις πολιτικές δυνάμεις όσο και με τους εταίρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα συνεχιστεί, ώστε να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο για μια μεταρρύθμιση στην υπηρεσία του πολίτη.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,