Εαρινές οικονομικές προβλέψεις, απόφαση γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου και ESM στην ατζέντα του Eurogroup

Τις οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, την κρίση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου για την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και το πρόγραμμα του ESM για τη χρηματοδότηση ιατρικών δαπανών των Κρατών Μελών θα εξετάσει μεταξύ άλλων το Eurogroup, που θα συνέλθει την Παρασκευή με τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με την ατζέντα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρός του, Μάριο Σεντένο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ατζέντα, οι συζητήσεις των Υπουργών θα ξεκινήσουν με την Πορτογαλία και την 11η έκθεση παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα. Η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί προφορικά από την Κομισιόν και την ΕΚΤ σχετικά με τα κύρια ευρήματα της ενδέκατης αποστολής παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα στην Πορτογαλία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 11 και 13 Φεβρουαρίου 2020.

Το προσωπικό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμμετείχε επίσης στην αποστολή στο πλαίσιο του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης. Το ΔΝΤ πραγματοποίησε παράλληλα τη δική του επίσκεψη. Η επιτήρηση μετά το πρόγραμμα (PPS) ξεκινά αυτόματα μετά το τέλος των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας και συνεχίζεται έως ότου τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής βοήθειας που έχει ληφθεί επιστραφεί. Το PPS είναι εξαμηνιαίο από την άποψη των αναφορών και των αποστολών.

Ακολούθως το Eurogroup θα επικεντρωθεί στην Αυστρία και το επικαιροποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού. Το Eurogroup θα συζητήσει το επικαιροποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού της Αυστρίας για το 2020, βάσει της γνωμάτευσης της Κομισιόν που εκδόθηκε στις 17 Απριλίου 2020.

Θα ακολουθήσει  ο απολογισμός από την υπουργική συνάντηση των G7. Ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας θα ενημερώσει τους Υπουργούς για το αποτέλεσμα των συζητήσεων της G7 που πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης και μέσω τηλεφώνου στις 14 Απριλίου και 30 Απριλίου 2020, αντίστοιχα.

Στη συνέχεια θα εξεταστεί η οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ, με βάση την εαρινή πρόβλεψη της Κομισιόν. Το Eurogroup θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση της ζώνης του ευρώ βάσει των εαρινών προβλέψεων και  η συζήτηση για την οικονομική κατάσταση και τις προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής θα επικαιροποιήσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης COVID-19 και την προετοιμασία του εδάφους για την ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με την ατζέντα.

Τέλος, βάσει της εντολής που δόθηκε από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 Απριλίου τηλεδιάσκεψη, οι Υπουργοί θα συζητήσουν τα κύρια χαρακτηριστικά του μέσου υποστήριξης πανδημικής κρίσης του ESM και τις εκ των προτέρων αξιολογήσεις επιλεξιμότητας, με στόχο να καταστεί το όργανο λειτουργικό έως την 1η Ιουνίου – όπως ζητήθηκε από τους ηγέτες.

Η κρίση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου θα εξεταστεί κατά την ολοκλήρωση της ημερήσιας διάταξης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,