Τις δράσεις της Κυβέρνησης για πάταξη της διαφθοράς στο κυπριακό ποδόσφαιρο ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προήδρευσε το πρωί της Παρασκευής ευρείας σύσκεψης για την κατάσταση στα γήπεδα του ποδοσφαίρου. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην παρουσία των Υπουργών Δικαιοσύνης και Παιδείας, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, του Αρχηγού της Αστυνομίας, και των ηγεσιών ΚΟΑ, ΚΟΠ, ΠΑΣΠ, Συνδέσμου Διαιτητών και άλλων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο ποδόσφαιρο σχετικά με την Κάρτα Φιλάθλου, το χουλιγκανισμό στα γήπεδα τους κόκκικους φακέλους και τα στημένα παιχνίδια. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει ήδη η Κυβέρνηση αλλά και σε επιπλέον μέτρα και εισηγήσεις για επίλυση των ζητημάτων. Μεταξύ των εισηγήσεων περιλαμβάνεται η δημιουργία Υφυπουργείου Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, νομοθεσία για σύσταση ανεξάρτητης αθλητικής αρχής με αποκλειστική αρμοδιότητα την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν όλο το πλέγμα του αθλητισμού, την καθολική εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας του ΚΟΑ, την τροποποίηση του νόμου Περί Αθλητικής Αρχής Στοιχημάτων, τη βιντεογράφηση και αρχειοθέτηση αγώνων Β΄ κατηγορίας, την αυστηρότερη εφαρμογή της νομοθεσίας του 2017 για χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων και την τροποποίηση της νομοθεσίας του 2017 για απαγόρευση εισόδου στα αποδυτήρια ατόμων που δεν βρίσκονται στο φύλλο αγώνος.

Όσον αφορά την Κάρτα Φιλάθλου τόνισε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει ετοιμάσει τροποιητικό νομοσχέδιο, ύστερα από διαβουλεύσεις  προκειμένου να ενθαρρυνθούν ακόμα περισσότεροι να αποκτήσουν τη σχετική κάρτα. Υπογράμμισε επίσης ότι η νομοθεσία προνοεί, μεταξύ άλλων, και τη χρήση αυτόματων θυρών επικύρωσης εισιτηρίου και εισόδου (turnstiles), ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων (ticketing system), ταξιθέτηση, κατηγοριοποίηση κερκίδων (πχ. οικογενειακή κερκίδα) και αναβάθμιση όλων των συστημάτων ασφάλειας στα στάδια, γι’ αυτό και παρακάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΚΟΑ, Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, Αρχηγό Αστυνομίας), να τον ενημερώσουν κατά πόσα τα στάδια ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις αυτές.

Όσον αφορά την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στο κυπριακό ποδόσφαιρο, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι αυτό που απαιτείται, είναι η ενίσχυση των εργαλείων που μπορεί να βοηθήσουν τις ανακριτικές αρχές εις τον εντοπισμό διαπλεκόμενων και την διαλεύκανση αδικημάτων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία γι’ αυτό και ευελπιστεί πως θα θεσπιστεί η σχετική νομοθεσία και θα έχει τη δυνατότητα η Αστυνομία, κάτω από αυστηρούς όρους, να παρακολουθεί και να στοιχειοθετεί υποθέσεις εναντίον όσων εμπλέκονται σε θέματα διαπλοκής και διαφθοράς στον χώρο του αθλητισμού.

Δείτε τα μέτρα που λήφθηκαν ήδη από την Κυβέρνηση:

1.Ψηφίστηκε το 2017 σχετική νομοθεσία που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία προνοεί αυστηρές ποινές για αδικήματα διαφθοράς στον αθλητισμό, την απαγόρευση διενέργειας στοιχήματος από αθλητές και αθλητικούς παράγοντες, ενώ καθορίζει το ασυμβίβαστο διοικητικών παραγόντων και/ή αθλητών.

2. Θεσμοθετήθηκε ο Κώδικας Χρηστής Διοίκησης και Δεοντολογίας από τον ΚΟΑ το 2018 , με εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019

3. Διορίστηκε Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, στη βάση του Περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμου.

Δείτε τα μέτρα που δύναται να ληφθούν, από την Κυβέρνηση:

  • Δημιουργία Υφυπουργείου Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, το οποίο θα εφαρμόζει ενιαία αθλητική νομοθεσία και θα έχει αρμοδιότητες στο ευρύτερο φάσμα του αθλητισμού τις οποίες σήμερα υλοποιεί ο ΚΟΑ, οι Αθλητικές Ομοσπονδίες και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Όπως είναι αυτονόητο, η δημιουργία Υφυπουργείου Αθλητισμού συνεπάγεται και τον εκσυγχρονισμό του Αθλητικού Νόμου που χρονολογείται από το 1969.
  • Νομοθετική σύσταση ανεξάρτητης Δικαστικής Αρχής που θα λειτουργεί ως οιονεί δικαστήριο, με αποκλειστική δικαιοδοσία την εκδίκαση του συνόλου των υποθέσεων που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα της παραβίασης νομοθεσιών που αφορούν το όλο πλέγμα του αθλητισμού. Δεν μιλάμε για παραβιάσεις κανονισμών, αλλά για παραπτώματα ή αδικήματα που προνοούνται από τη νομοθεσία για την πάταξη της διαφθοράς και τη χειραγώγηση των αγώνων.
  • Τη καθολική εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας που εφαρμόζεται από τον ΚΟΑ, με βάση την έκθεση εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Μάιο του 2014  και ως ο Νόμος του 2017 προνοεί.
  • Τροποποίηση του Νόμου που διέπει τη λειτουργία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μηχανισμός παρακολούθησης στοιχηματικής δραστηριότητας.
  • Βιντεογράφηση και αρχειοθέτηση όλων των αγώνων της Β΄ κατηγορίας προς διευκόλυνση του ανακριτικού έργου της Αστυνομίας για αγώνες που θεωρείται ότι υπήρξε ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα.
  • Αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας του 2017 που αφορά την καταπολέμηση της Χειραγώγησης Αθλητικών γεγονότων από τους αρμόδιους φορείς που έχουν υποχρέωση υλοποίησης των σχετικών προνοιών.
  • Τροποποίηση της νομοθεσίας του 2017 με ρητή απαγόρευση της πρόσβασης στον χώρο των αποδυτηρίων και στον αγωνιστικό χώρο ατόμων που δεν είναι εγγεγραμμένα στο φύλλο αγώνος και δεν κατέχουν τις σχετικές άδειες.

Mε πληροφορίες από Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email