Λερώνεις; Πληρώνεις! Διορισμός 118 Επιθεωρητών για εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, προχώρησε στο διορισμό 118 Επιθεωρητών για να πατάξουν την ανεξέλεγκτη απόρριψη και συσσώρευση σκουπιδιών σε δρόμους, οικόπεδα και χωράφια.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, και του Προέδρου της Ένωσης Δήμων Κύπρου και Δημάρχου Λάρνακας, κ. Ανδρέα Βύρα, παραδόθηκαν στους Δημάρχους οι ταυτότητες των Επιθεωρητών του Δήμου τους και τα μπλοκ των εξωδίκων.

«Με στόχο την ενίσχυση του έργου των Δήμων για τερματισμό των παράνομων απορρίψεων, προστασία της δημόσιας υγείας και μείωση της οχληρίας, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προχώρησε βάσει του περί Αποβλήτων Νόμου, σε διορισμό Επιθεωρητών που υποδείχθηκαν από τους ίδιους τους Δήμους», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Καδής. «Οι Επιθεωρητές θα διενεργούν ελέγχους εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων στους οποίους εργάζονται, είτε μετά από καταγγελία είτε αυτόβουλα, για δημοτικά απόβλητα, απόβλητα συσκευασιών, απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων και απόβλητα ελαστικών. Επιπλέον, οι 118 Επιθεωρητές θα διαθέτουν περισσότερα και πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την πάταξη της ανεξέλεγκτης απόρριψης αποβλήτων, αφού θα μπορούν πλέον να εκδίδουν εξώδικα στα φυσικά πρόσωπα και τις εταιρείες που δεν θα συμμορφώνονται με τις υποδείξεις τους για ορθή διαχείριση των αποβλήτων τους», επεσήμανε ο Υπουργός. Σύμφωνα με τον κ. Καδή, το εν λόγω εγχείρημα αποτελεί καινοτομία που προέκυψε μέσα από τις συζητήσεις που είχε με αρκετούς Δημάρχους της Κύπρου και μπορεί να καταστήσει πιο αποτελεσματικούς τους ελέγχους εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.Υπενθύμισε, παράλληλα, πως ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία 22 πράσινα σημεία και προγραμματίζεται η κατασκευή 10 νέων καθώς και η προσθήκη 8 κινητών σημείων για καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Αναφερόμενος στα έργα και τις δράσεις για τήρηση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, ο κ. Καδής είπε ανάμεσα σε άλλα πως έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες για την ενθάρρυνση και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για δημιουργία ενός ικανοποιητικού δικτύου υποδομών και εγκαταστάσεων για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, των αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις και των κλαδεμάτων. Πρόσθεσε ότι, έχουν ήδη αδειοδοτηθεί ή βρίσκονται υπό αδειοδότηση 9 εγκαταστάσεις που μπορούν να διαχειρίζονται ανάμεικτα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων σε σκιπ και 7 εγκαταστάσεις για διαχείριση κλαδεμάτων.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός, ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα αποτελούν ένα μικρό μέρος των νέων πολιτικών που προωθεί το Υπουργείο του για ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων στην Κύπρο, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.  Κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα πράσινα σημεία και τις εταιρείες να αναθέσουν την ανάκτηση και διάθεση των αποβλήτων τους σε αδειοδοτημένες μονάδες για ορθή διαχείρισή τους. Κάλεσε, τέλος, τους Επιθεωρητές, με αίσθημα ευθύνης, αμεροληψία και ζήλο, να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που τους παρέχονται μέσα από τον διορισμό τους. 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου, κ. Ανδρέας Βύρας, ανέφερε πως στο αμέσως επόμενο διάστημα, πρόκειται να ξεκινήσουν οι επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι με σκοπό πρωτίστως την ενημέρωση των δημοτών για τις υποχρεώσεις τους, αλλά και την επιβολή ποινών, εκεί και όπου απαιτείται.«Στόχος μας είναι να εκλείψουν τα φαινόμενα των παράνομων απορρίψεων αποβλήτων σε ιδιωτικά τεμάχια και δημόσιους χώρους, τα οποία προκαλούν ακαλαισθησία, οχληρία και δημιουργούν εστίες παρουσίας τρωκτικών και άλλων εντόμων», σημείωσε και πρόσθεσε πως ευελπιστεί με τη στήριξη των επιθεωρητών του Τμήματος Περιβάλλοντος το όλο εγχείρημα να αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς δεν είναι πάντα εύκολος ο εντοπισμός των παραβατών και η επίδοση του εξωδίκου. «Πρόθεσή μας είναι μέσα από τους υφιστάμενους μηχανισμούς των Δήμων να καταφέρουμε να αναστρέψουμε την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί και το αίσθημα της ατιμωρησίας», είπε καταλήγοντας.

Λερώνεις; Πληρώνεις!

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, o Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος και Αρχιεπιθεωρητής, κ. Κώστας Χατζηπαναγιώτου, ανέφερε σε παρουσίασή του πως οι Επιθεωρητές θα διενεργούν ελέγχους για τα ακόλουθα ρεύματα αποβλήτων: απόβλητα συσκευασιών (από χαρτί, χαρτόνι, μέταλλο, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο και άλλα), δημοτικά απόβλητα (κλαδέματα, ογκώδη απόβλητα – καναπέδες, είδη DIY, παιχνίδια, μπογιές, συσκευασίες κ.ά.), απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων (σκυρόδεμα, τούβλα, πλακάκια, είδη υγιεινής κ.ά.) και απόβλητα ελαστικών.

Αναφερόμενος στις εξώδικες ρυθμίσεις, ο κ. Χατζηπαναγιώτου σημείωσε πως οι Επιθεωρητές θα ζητούν προφορικά από τους παρανομούντες παραγωγούς ή κατόχους αποβλήτων να συλλέξουν και να μεταφέρουν τα απόβλητά τους στα πράσινα σημεία ή σε άλλες αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις, εντός του χρονικού πλαισίου που θα τους τεθεί. Σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται, θα εκδίδεται εξώδικη ρύθμιση 200 ευρώγια φυσικά πρόσωπα και 500 ευρώγια εταιρείες. Σε περίπτωση που το αδίκημα συνεχίζεται, επαναλαμβάνεται και δεν υπάρχει συμμόρφωση, θα εκδίδεται νέα εξώδικη ρύθμιση με το διπλάσιο ποσό. Αν η μη συμμόρφωση συνεχίζεται ή δεν εξοφληθούν οι εξώδικες ρυθμίσεις, γίνεται από κοινού επιθεώρηση με το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο στη συνέχεια προχωρεί ανάλογα με έκθεση στον Γενικό Εισαγγελέα για ποινική δίωξη. «Η όλη προσπάθεια είναι καθοριστική για την ευαισθητοποίηση του κοινού, η οποία συνδέεται με την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και συνδράμει ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος», είπε καταλήγοντας ο κ. Χατζηπαναγιώτου.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,