Διοικητικό Δικαστήριο: Απορρίφθηκε προσφυγή κατηγορούμενου που ζητούσε να μην απελαθεί

Το Διοικητικό Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση στη υπόθεση αρ. 276/2020, PUPOSOR v ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΜΕΣΩ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Kατηγορούμενος για σωρεία αδικημάτων, ο οποίος τελεί υπό κράτηση, υπέβαλε προσφυγή εναντίον της Δημοκρατίας λόγω της απορριπτική απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, με την οποία συγκεκριμένα, απορρίφθηκε η ιεραρχική προσφυγή που υπέβαλε ο αιτητής τον Φεβρουάριο του 2020, εναντίον της απόφασης του Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, με την οποία εκδόθηκαν εναντίον του διατάγματα κράτησης και απέλασης. Ο Κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι είναι ευρωπαίος πολίτης, διαμένει στην Κύπρο πάνω από δέκα χρόνια κι έχει από κοινού με την πρώην σύζυγό του, τη γονική μέριμνα των ανήλικων τέκνων του.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι εξετάστηκε εξατομικευμένα από τη διοίκηση η προσωπική συμπεριφορά του αιτητή, στη βάση των προηγούμενων του καταδικών, με ποινή φυλάκισης συνολικά εννέα χρόνων, για τα ίδια ποινικά αδικήματα κατά περιουσίας, καταλήγοντας εύλογα ότι αυτή του η συμπεριφορά, αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια τάξη. Τόσο ο Αναπληρωτής Διευθυντής του αρμοδίου Τμήματος, όσο και ο Υπουργός Εσωτερικών ο οποίος εξέτασε την ιεραρχική προσφυγή που υπέβαλε ο αιτητής, είχαν πλήρη εικόνα, τόσο των προσωπικών, όσο και των οικογενειακών δεδομένων του αιτητή και ευλόγως η διοίκηση κατέληξε ότι η προσωπική του συμπεριφορά με την καταδίκη του για τα ίδια αδικήματα τρις, δικαιολογούσε τον χαρακτηρισμό της ως επικίνδυνης για τη δημόσια τάξη, η οποία συνιστούσε πραγματική, ενεστώσα, αλλά και επαρκώς σοβαρή απειλή.

Η Δικαστής αναφέρει ότι η εκτίμηση των γεγονότων γίνεται κατ΄ εξοχήν από την ίδια τη διοίκηση. Εκείνο που ασκεί το Δικαστήριο, είναι ο έλεγχος της νομιμότητας της προσβαλλόμενης πράξης κατ΄ εφαρμογή των γενικών αρχών του διοικητικού δικαίου και δεν διαπιστώνεται να έχει εμφιλοχωρήσει οποιαδήποτε πλάνη από τη διοίκηση ως προς οποιαδήποτε πτυχή της υπόθεσης.

Η προσφυγή απορρίφθηκε.

Διαβάστε την απόφαση

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,