Δημιουργία στρατηγικού σχεδιασμού για εξάλειψη διακρίσεων στα οροθετικά άτομα, διαπιστώνει η Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το θέμα της ανάγκης προάσπισης των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων συζήτησαν τη Δευτέρα, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρία, τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών της Βουλής, τα οποία διαπιστώνουν την ανάγκη δημιουργίας ενός στρατηγικού σχεδιασμού, για εξάλειψη διακρίσεων και προκαταλήψεων.

Σε δηλώσεις της η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής, Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε πως «τα οροθετικά άτομα έχουν δικαίωμα σε μια φυσιολογική ζωή και έχουμε υποχρέωση προάσπισης των δικαιωμάτων τους», για να σημειώσει πως «χρειάζεται να επενδύσουμε στην παιδεία και την αλλαγή νοοτροπίας, ώστε να ενισχυθούν οι όποιες δράσεις και πρωτοβουλίες ενημέρωσης».

Όπως είπε η κ. Δημητρίου «χρειάζεται να υπάρξει ένα στρατηγικός σχεδιασμός μεταξύ όλων των αρμοδίων φορέων και να μην επαναλαμβάνονται με οποιοδήποτε τρόπο διακρίσεις ή προκαταλήψεις», προσθέτοντας ότι θέση των μελών της Επιτροπής είναι ότι το επίδομα, το οποίο έχει αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, να αντιμετωπίζεται ως κίνητρο και μόνο, ακριβώς για να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότερα άτομα σε αυτό.

Επίσης, είπε πως πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα αύξησης του επιδόματος, όπως επίσης «να βρεθεί επιτέλους ο ενδεδειγμένος τρόπος εγγραφής αυτών των ατόμων στο ΓεΣΥ με τρόπο που να διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα και εμπιστευτικότητα».

«Το ζήτημα», είπε, «της εμπιστευτικότητας θα πρέπει να το εξετάσουμε και σε ξεχωριστή συνεδρία, αφού είχαμε να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι απαιτείται τεστ HIV, για πρόσληψη στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα από τον ΟΚΥπΥ».

Εξήγησε πως ο ΟΚΥπΥ κλήθηκε στη σημερινή συνεδρία, ωστόσο, σημείωσε δεν παρουσιάστηκε στη συνεδρία για να δώσει εξηγήσεις.

«Θα εγγραφεί ξεχωριστό ζήτημα και θα ζητήσουμε και ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γραπτώς εξηγήσεις γι’ αυτή την πρακτική. Δεν μπορεί με κανένα τρόπο να παραβιάζεται η ιδιωτικότητα ή εμπιστευτικότητα ή να υπάρχουν διακρίσεις για οποιοδήποτε άτομο».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, είπε πως «δυστυχώς σε κάθε ζήτημα που ανοιγόταν φαινόταν η έλλειψη σχεδιασμού και πολιτικής βούλησης για να προστατευθούν και να στηριχθούν αποτελεσματικά τα οροθετικά άτομα», για να προσθέσει ότι «ενώ υπάρχει σχέδιο, για την κατ’ εξαίρεση πρόσληψη οροθετικών ατόμων στη Δημόσια Υπηρεσία, εντούτοις η τελευταία πρόσληψη που έγινε ήταν το 2011 κυρίως λόγω έλλειψης συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών και τμημάτων».

Επίσης, είπε πως «έγινε παραδεκτό ότι η πολιτεία είναι εδώ και χρόνια ανέτοιμη σε επίπεδο στελέχωσης και υποδομών, για να αξιοποιήσει πολύ σημαντικά κονδύλια για τη στήριξη των οροθετικών ατόμων», σημειώνοντας το «πόσο απογοητευτικό είναι να παραδέχονται οι υπηρεσίες και οι ΜΚΟ ότι δεν υπήρχε αυτή η υποδομή για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια, για τη στήριξη των οροθετικών ατόμων».

Σε σχέση με το επίδομα των οροθετικών, είπε  πως σε άλλες χώρες ακόμα και στην Ελλάδα το ποσό αυτό ανέρχεται στα 700 ευρώ, ενώ στην Κύπρο είναι 300.

«Δυστυχώς αυτό το επίδομα παραχωρείται με τρόπο που φαίνεται να παραβιάζει τα δικαιώματα σε σχέση με το πως τα υπολογίζουν τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία ζητούν εξηγήσεις γι’ αυτό το επίδομα και μόλις διαπιστώσουν ότι πρόκειται για οροθετικούς ενημερώνονται οι ασφαλιστικές εταιρείες και τερματίζονται οι ασφάλειες  ζωής που έχουν για δάνεια τους», είπε η κ. Κουκουμά.

Τέλος, είπε πως «πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να αποφασίσει να τα αντιμετωπίσει μακριά από επικοινωνιακούς σχεδιασμούς και τερτίπια και έχοντας μόνο οδηγό τη στήριξη και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων».

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,