Δημιουργία ad hoc Επιτροπής της Βουλής για τη “λίστα Γιωρκάτζη” – Αποτελέσματα τέλος Ιουλίου

Η δημιουργία μιας ad hoc Επιτροπής της Βουλής η οποία θα εξετάσει το ζήτημα της “λίστας Γιωρκάτζη”, αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη των Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων. Τη σύσκεψη συγκάλεσε το πρωί της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης με στόχο την επίσπευση της προσπάθειας για ουσιαστικό και γρήγορο αποτέλεσμα στο ζήτημα της “λίστας Γιωρκάτζη”. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης και ο βουλευτής του Κόμματος Ονούφριος Κουλλά, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Κατά τη σύσκεψη ακούστηκαν αρκετές και διαφορετικές απόψεις και εισηγήσεις και υπήρξε κοινή αντίληψη ως προς τη δημιουργία μιας ad hoc Επιτροπής. Οι όροι εντολής της Επιτροπής καθώς επίσης τα θέματα και η σύνθεση της Επιτροπής θα αποφασιστούν τάχιστα με στόχο η όλη προσπάθεια να περάσει την Παρασκευή από την Ολομέλεια. Προτεραιότητα θα δοθεί, με πρόταση του Προέδρου της Βουλής, στο θέμα της “λίστας Γιωρκάτζη” και η Επιτροπή θα πρέπει να δώσει αποτελέσματα το συντομότερο, με αναφορά στο τέλος Ιουλίου.

Σε δηλώσεις του στο Συνεδριακό, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η σημερινή σύσκεψη των Αρχηγών των Κομμάτων αποφάσισε να οδηγήσει στην Ολομέλεια, την ερχόμενη Παρασκευή, εισήγηση για συγκρότηση ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, με βάση το άρθρο 73 του Συντάγματος, η οποία θα εξετάσει το θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στη βάση όρων εντολής που θα καταρτίσει η σύσκεψη των Αρχηγών των Κομμάτων. «Η δική μας η θέση είναι ότι έπρεπε να δημιουργηθεί ad hoc υποεπιτροπή της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εξετάσει τη λεγόμενη λίστα Γιωρκάτζη και να τη δημοσιοποιήσει μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες και να δώσει συστάσεις για τον τρόπο επεξεργασίας των στοιχείων», που περιλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα » , πρόσθεσε. «Η καθυστέρηση, οι αλλεπάλληλες αναβολές και οι χρονοβόρες διαδικασίες δεν είναι προς την κατεύθυνση της επίτευξης του στόχου που είναι η διαφάνεια και μέσω της διαφάνειας η στήριξη του όποιου κύρους έμεινε για τους πολιτικούς και την πολιτική στη χώρα μας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς ποιοι θα απαρτίζουν την επιτροπή, ο κ. Περδίκης είπε ότι το άρθρο 73 του Συντάγματος ορίζει ότι σε αυτές τις επιτροπές συμμετέχουν εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων, προσθέτοντας ότι αν κάποια κόμματα επιμείνουν στην πλήρη και πιστή εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου τότε πολλά κόμματα και κοινοβουλευτικές παρουσίες θα αποκλειστούν. «Ελπίζω τα μεγάλα κόμματα όταν θα συνέλθουν την Παρασκευή για να καθορίσουν τα μέλη της ειδικής αυτής Επιτροπής να σεβαστούν τη δράση και την παρουσία και άλλων κομμάτων και κινημάτων μέσα στη Βουλή και να μην εφαρμόσουν επί λέξει το άρθρο 73 του Συνταγματος», είπε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,