Δηλώσεις Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τις επιστολές Κομμάτων σε σχέση με το ΕΛΑΜ, και την Αμμόχωστο

Όλα τα θέματα τα οποία τίθενται στη Νομική Υπηρεσία και τα οποία εμπίπτουν μέσα στη σφαίρα των συνταγματικών και των νομικών μας αρμοδιοτήτων τυγχάνουν του απαραίτητου και του σωστού χειρισμού, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης ερωτηθείς από εκπροσώπους των ΜΜΕ για τις επιστολές που Κόμματα απέστειλαν προς τον ίδιο, ζητώντας διερεύνηση σε ό,τι αφορά στο ΕΛΑΜ, μετά από την καταδικαστική απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων εναντίον στελεχών της Χρυσής Αυγής.

«Θέλω να επιβεβαιώσω ότι ως Νομική Υπηρεσία και ως Γενικός Εισαγγελέας λάβαμε [χθες] επιστολές από διάφορα Κόμματα για το θέμα που αναφέρεστε. Θέλω να είμαι φειδωλώς στις δηλώσεις μου. Όλα τα θέματα τα οποία τίθενται στη Νομική Υπηρεσία και τα οποία εμπίπτουν μέσα στη σφαίρα των συνταγματικών και των νομικών μας αρμοδιοτήτων τυγχάνουν του απαραίτητου και του σωστού χειρισμού. Όταν υπάρξουν οποιεσδήποτε εξελίξεις θα ενημερωθείτε μέσω του Γραφείου Τύπου του Γραφείου μου», είπε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο των επιστολών, ο κ. Γιώργος Σαββίδης ανέφερε ότι αυτές δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, προσθέτοντας ότι «η ουσία της υπόθεσης είναι, με αφορμή την απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων, κατά πόσο δικαιολογείται η έναρξη οποιαδήποτε διαδικασίας στην Κύπρο λόγω της σχέσης των δύο Κομμάτων στο παρελθόν αλλά και τώρα.»

Είμαστε σε συνεννόηση με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος κατά κανόνα χειρίζεται θέματα ποινικών διερευνήσεων, είπε. «Πρέπει να έχουμε τον χρόνο που απαιτείται για να μπορέσουμε να κάνουμε τις σωστές ενέργειες, να πάρουμε τη σωστή πληροφόρηση για να αποφασίσουμε πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε, αν θα πρέπει να προχωρήσουμε», κατέληξε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς ακόμη για την έκνομη ενέργεια της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος να επεκτείνουν για χρήση μέρος του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο κ. Σαββίδης περιέγραψε τα συναισθήματά του λέγοντας πως είναι μια λυπηρή εξέλιξη, μια απαράδεκτη ενέργεια που πληγώνει τους Αμμοχωστιανούς κι όλο τον Κυπριακό Ελληνισμό. Μια ενέργεια που, όπως είπε, αντικρούει και αντιβαίνει τα ρητά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και είναι αντίθετη με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Επιτρέψτε μου να μιλήσω πρώτα ως άνθρωπος, και ως καταγόμενος από την Αμμόχωστο είναι μια πολύ λυπηρή εξέλιξη. Για εμάς η πόλη μας σημαίνει πολλά. Σίγουρα αυτό που έγινε ήταν μια απαράδεκτη ενέργεια. Μας πληγώνει. Ιδίως εμάς τους Αμμοχωστιανούς αλλά πιστεύω κι όλο τον Κυπριακό Ελληνισμό. Είναι μια ενέργεια η οποία αντικρούει και αντιβαίνει τα ρητά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και είναι αντίθετη με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Σαββατοκυρίακου, στα οποία γίνεται ρητή αναφορά για την τήρηση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, και γίνεται σε μια στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών μελετά και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για επανέναρξη των συνομιλιών.

Τι άλλο να πω; Μας πληγώνει, ιδίως εμάς που είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε τα παιδικά μας χρόνια σε αυτήν την πόλη», είπε ο κ. Σαββίδης.

Οι δηλώσεις του κ. Σαββίδη έγιναν στο περιθώριο της εναρκτήριας συνάντησης για παρουσίαση του ολοκληρωμένου έργου της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-Justice) στα Δικαστήρια, που πραγματοποιήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,