Νομική Υπηρεσία: Δηλώσεις Γενικού Εισαγγελέα εφ’ όλης της ύλης

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης σε δηλώσεις του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, αναφέρθηκε στο Νομοσχέδιο ανεξαρτητοποίησης της Νομικής Υπηρεσίας από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, στα προβλήματα υποστελέχωσης και τον προϋπολογισμό της Νομικής Υπηρεσίας για το έτος 2020.

Δείτε όσα δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας:

Τι προυποθέτει το Νομοσχέδιο ανεξαρτητοποίησης της Νομικής Υπηρεσίας από την ΕΔΥ

«Έχει ετοιμαστεί στη Νομική Υπηρεσία προσχέδιο νομοσχεδίου το οποίο θα υποβληθεί στην εκτελεστική εξουσία για προώθηση, οι κύριες πρόνοιες του οποίου προβλέπουν για το οργανόγραμμα της Νομικής Υπηρεσίας (που σήμερα δεν υπάρχει) και για τη σύσταση ενός Εισαγγελικού Συμβουλίου απαρτιζόμενου από τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Βοηθό Γενικού Εισαγγελέως, δύο Εισαγγελείς, Ανώτατους Δικαστικούς και Πρόεδρο Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, που θα είναι υπεύθυνο για τους διορισμούς, προαγωγές, κλπ, των λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας». «Δεν νοείται ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως να είναι πλήρως ανεξάρτητοι κρατικοί αξιωματούχοι, η Νομική Υπηρεσία να περιγράφεται στο Σύνταγμα ως ανεξάρτητη υπηρεσία μη υπαγόμενη σε Υπουργείο και οι Εισαγγελείς και άλλοι νομικοί λειτουργοί, οι οποίοι εκπροσωπούν τον Γενικό Εισαγγελέα, να εξισώνονται με όλους τους άλλους δημόσιους υπαλλήλου.

Αναμένεται ότι η υλοποίηση των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, η ανέλιξη των νομικών λειτουργών, η καλύτερη στελέχωση και η ανεξαρτητοποίηση της Νομικής Υπηρεσίας, θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και θα καταστήσουν τη Νομική Υπηρεσία πιο ευέλικτη, πιο παραγωγική και πιο αποτελεσματική στο δύσκολο έργο το οποίο διεκπεραιώνει».

Πρόβλημα υποστελέχωσης στη Νομική Υπηρεσία

«Το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Νομικής Υπηρεσίας καταλογίζεται κατά κύριο λόγο στη διαχρονικά παρατηρούμενη εκροή – αποχώρηση ικανών και έμπειρων στελεχών της Νομικής Υπηρεσίας προς τη Δικαστική Εξουσία και προς τον ιδιωτικό τομέα. Για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος των συνεχών εκροών στελεχών της Νομικής Υπηρεσίας, η καθυστερημένη αντικατάσταση αποχωρούντων στελεχών με χρονοβόρες διαδικασίες που αφήνουν συνεχώς έκθετη την Υπηρεσία με πολλά κενά, δεν είναι η λύση. Εάν θέλουμε να έχουμε καλούς και ικανούς νομικούς στην Υπηρεσία και να τους κρατούμε, θα πρέπει να τους προσφέρουμε καλούς και συγκρίσιμους όρους εργασίας».

119 νομικοί λειτουργοί παγκύπρια και πολλές κενές θέσεις

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας αριθμεί σήμερα 119 νομικούς λειτουργούς παγκύπρια. Οκτώ είναι Εισαγγελείς, 17 Ανώτεροι Δικηγόροι, 19 Δικηγόροι της Δημοκρατίας Α’, 52 Δικηγόροι της Δημοκρατίας,  τέσσερις Δημόσιοι Κατήγοροι Α’ και 29 Δημόσιοι Κατήγοροι.Ο κ. Κληρίδης είπε επίσης ότι η Νομική Υπηρεσία αγοράζει υπηρεσίες από 28 ιδιώτες δικηγόρους – δικηγορικά γραφεία.

Εξήγησε κατά τη διάρκεια τη συνεδρίας, ότι μετά τις επανειλημμένες και χρονοβόρες διαδικασίες προαγωγών και πρώτου διορισμού παραμένουν στη βάση, κυρίως, της πυραμίδας της Νομικής Υπηρεσίας συνολικά 35 κενές θέσεις, οι οποίες όπως είπε δημιουργήθηκαν λόγω αφυπηρετήσεων και προαγωγών των κατόχων τους. Πρόκειται, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, για μια κενή θέση Εισαγγελέα, μια κενή θέση Ανώτερου Δικηγόρου, 28 κενές θέσεις Δικηγόρων της Δημοκρατίας και πέντε κενές θέσεις Δημόσιων Κατηγόρων.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν ακόμα 43 νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν με τους προϋπολογισμούς του 2018 και του 2019 και συγκεκριμένα δύο θέσεις Εισαγγελέων, 10 θέσεις Ανώτερων Δικηγόρων, 11 θέσεις Δικηγόρων της Δημοκρατίας Α’, 16 θέσεις Δικηγόρων της Δημοκρατίας και τέσσερις θέσεις Δημόσιων Κατηγόρων.

Μείωση στον Προϋπολογισμό της Νομικής Υπηρεσίας

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Νομικής Υπηρεσίας για το έτος 2020, είπε πως  σημειώνει μείωση, από €19.939.140 σε €18.265.485 (μείωση κατά €1.673.655), προσθέτοντας πως στα ποσά αυτά περιλαμβάνεται και ο προϋπολογισμός του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας και Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Ανέφερε ότι κάτω από το Κεφάλαιο της Νομικής Υπηρεσίας είναι και ο Προϋπολογισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Παραπόνων και Ισχυρισμών κατά της Αστυνομίας, ο οποίος από €308.397 που ήταν για το έτος 2019 αυξάνεται σε €331.895 για το έτος 2020 (αύξηση €23.498).

Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2020, ο κ. Κληρίδης εξήγησε ότι καταγράφεται σημαντική μείωση στο άρθρο για τη «Μισθοδοσία κρατικών υπαλλήλων» και πως αυτό οφείλεται στη μη πλήρωση κενών θέσεων για τις οποίες είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πλήρωσής τους.

Εξάλλου, ο προϋπολογισμός για τις Λειτουργικές Δαπάνες αυξάνεται από €561.085 σε €594,202 (αύξηση €33.117).

Ακολούθως, εξετάστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών ο προϋπολογισμός της Δικαστικής Υπηρεσίας για το 2020, ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους €45.553.560 έναντι €40.501.495 του τρέχοντος έτους. Να σημειωθεί ότι από το σύνολο των δαπανών της Δικαστικής Υπηρεσίας, ποσό €31.073.440 αντιστοιχεί σε μισθούς δικαστών και προσωπικού, δηλαδή ποσοστό 68,21%. Εξάλλου, το ποσό των €5.956.800 αντιστοιχεί σε λειτουργικές και άλλες δαπάνες.

Μη παρέμβαση Νομικής Υπηρεσίας στο ανακριτικό έργο της Αστυνομίας

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, δήλωσε για το θέμα των παρακολουθήσεων ότι δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας επί του παρόντος.

«Στην Κυπριακή Δημοκρατία το ανακριτικό έργο είναι πάντοτε έργο της αστυνομίας, εκτός από κάποιες περιπτώσεις που με υπάρχοντα στοιχεία μπορεί να διαφανεί το ενδεχόμενο η αστυνομία να μην έχει τα απαραίτητα εχέγγυα, που να διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία στη διεξαγωγή των ανακρίσεων». Στην υπό εξέταση περίπτωση έχει αρχίσει η διερεύνηση από την αστυνομία και από τα όποια στοιχεία έχουν δοθεί, μετά που ζήτησα να ενημερωθώ, δεν προκύπτει κατά την άποψη μου θέμα ότι η αστυνομία δεν έχει τα εχέγγυα μιας αντικειμενικής έρευνας. Είναι μια δύσκολη διερεύνηση πολύπλοκη, πολύπτυχη και απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και ειδικές εξουσίες, τις οποίες πάρα πολύ δύσκολα -αν όχι αδύνατα- θα μπορούσε να αναλάβει μια άλλη επιτροπή ερευνητικής φύσεως ή ένας – δύο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές. Στην απουσία οποιωνδήποτε ισχυρών στοιχείων, τα οποία να καταδεικνύουν το αντίθετο, η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες της και εάν διαφανούν οποιαδήποτε στοιχεία, που να δικαιολογούν παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα για διορισμό άλλου ή άλλων ανακριτών, αυτό βεβαίως θα το δούμε».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,