Υπ. Δικαιοσύνης για ποδόσφαιρο: «Εγείρονται σοβαρά νομικά ερωτήματα και θα πράξουμε εκείνο που θα συμβουλεύσει ο Γενικός Εισαγγελέας» (βίντεο)

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, το βράδυ της Τρίτης, τόνισε ότι όλες οι υποθέσεις κι όλες οι καταγγελίες που αφορούν τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο, θα πρέπει να διερευνηθούν από την Αστυνομία, ανεξαρτήτως ποιον αφορούν και τι αφορούν. Aπέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας και ενημέρωσε για τις κινήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη έχει σταλεί γνωμάτευση στη Νομική Υπηρεσία και στο Γενικό Εισαγγελέα επί του θέματος. Σχετικά με την έκτακτη σύσκεψη που είχε το απόγευμα της Τρίτης στην οποία παρευρέθη ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο Υπαρχηγός, ο Βοηθός Αρχηγός και άλλα υψηλά ιστάμενα στελέχη της αστυνομικής Δύναμης, όπως και λειτουργοί του Υπουργείου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε τα εξής:

«Έτυχα ενημέρωσης επί του θέματος και για το πού ακριβώς βρίσκεται η υπόθεση.  Πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις δηλώσεις μας.  Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι για τη διαδικασία αυτή εγείρονται αρκετά και σοβαρά νομικά ερωτήματα, τα οποία αντιλαμβάνομαι ότι ήδη έχουν σταλεί για γνωμάτευση στη Νομική Υπηρεσία και τον Γενικό Εισαγγελέα. Κατά τη σύσκεψη κάναμε ανασκόπηση, ζήτησα ενημέρωση και μετάφερα κάποια μηνύματα, τα οποία πιστεύω πως έγιναν απολύτως κατανοητά. Πιστεύω ότι θα ακολουθήσει η υπόθεση αυτή την κανονική της πορεία, με την ενημέρωση στον Γενικό Εισαγγελέα για τα θέματα στα οποία ήδη ζητήθηκε γνωμάτευσή του, καθώς και για κάποια άλλα θέματα που συζητήσαμε σήμερα. Θα αναμένει η Αστυνομία τη γνωμάτευση και τις συμβουλές του Γενικού Εισαγγελέα για το πώς θα προχωρήσει το θέμα αυτό στη συνέχεια».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει το ενδεχόμενο οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί να μπορούν να παρουσιαστούν στο δικαστήριο και εάν αυτό είναι που θα αναφέρεται στη γνωμάτευση, ο κ. Σαββίδης είπε ότι η γνωμάτευση θα αφορά διάφορα θέματα, σημειώνοντας πως δεν επιθυμεί να προσδιορίσει ποια είναι τα θέματα αυτά. «Δεν θέλω να προσδιορίσω τα θέματα αυτά, αλλά σίγουρα μπορώ να σας πω ότι ο σκοπός για τον οποίο ζητείται η γνωμάτευση είναι, λαμβανομένου υπόψη του είδους και της ποιότητας των πληροφοριών, με ποιο τρόπο θα μπορούσε να προχωρήσει σωστά η διερεύνηση της υπόθεσης, στο βάθος που υποσχεθήκαμε ότι θα διερευνάται η κάθε υπόθεση που έρχεται ενώπιον της Αστυνομίας».

Ως προς το θέμα της αναδρομικότητας του Νόμου των παρακολουθήσεων και κατά πόσον στοιχεία που υπάρχουν να μην μπορούν να κατατεθούν στο δικαστήριο προ της εφαρμογής του Νόμου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως απάντησε πως αυτά είναι συγκεκριμένα νομικά ερωτήματα, για τα οποία αναμένεται η γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του κράτους, που είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. «Εδώ δεν είμαι ως νομικός σύμβουλος ή ως δικηγόρος, για να απαντήσω νομικές ερωτήσεις. Είμαι εδώ ως ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας και αυτό που θέλω να σας διαβιβάσω είναι ότι είχαμε αυτή τη σύσκεψη, κατά την οποία συζητήσαμε τα θέματα που έκρινα ότι ήθελα να συζητήσω, πέρασα τα μηνύματα που ήθελα να περάσω και αναμένουμε τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του κράτους, που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για να συμβουλεύσει σε θέματα, όπως είναι αυτό της αναδρομικότητας του νόμου των παρακολουθήσεων ή για άλλα παρεμφερή θέματα που εγείρονται, λαμβάνοντας υπόψη το είδος της υπάρχουσας μαρτυρίας.  Θα πράξουμε εκείνο το οποίο θα συμβουλεύσει ο Γενικός Εισαγγελέας. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο», υπέδειξε ο κ. Σαββίδης.

Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μεταφέρει οτιδήποτε προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε σχέση με τα όσα τεκταίνονται στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου τις τελευταίες εβδομάδες, ο κ. Σαββίδης απάντησε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και δημόσια εκφράσει τη βούλησή του. Ας μην ξεχνάμε ότι όλος αυτός ο κύκλος ξεκίνησε από τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση της Ένωσης Αθλητικογράφων. Ως αποτέλεσμα αυτής της δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας ακολούθησε σειρά συσκέψεων στο Γραφείο μου και η κλήση των εκπροσώπων της UEFA. Όλα αυτά τα οποία είναι πολύ γνωστά. Θέλω να σας αναφέρω ότι τηρώ ενήμερο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλα τα θέματα που αφορούν στο ποδόσφαιρο και τις έρευνες που διεξάγονται από την Αστυνομία. Το μήνυμα που έχω από τον Πρόεδρο, και το μήνυμα που κι εγώ έχω δώσει προς  την Αστυνομία, είναι ότι θα πρέπει όλες οι υποθέσεις κι όλες οι καταγγελίες να διερευνηθούν ανεξαρτήτως ποιον αφορούν και τι αφορούν. Κι αυτό θα γίνει. Αυτό ζήτησα εγώ από την Αστυνομία και αυτή είναι και η βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει πληροφορίες από την Ισπανία που φέρουν το κυπριακό ποδόσφαιρο να διασυνδέεται με την ισπανική μαφία, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως δεν επιθυμεί να σχολιάσει δημοσιεύματα ισπανικών έντυπων, επαναλαμβάνοντας πως «στην έκταση που τα ισπανικά ΜΜΕ κάνουν αναφορά σε γεγονότα, τα οποία ενδεχομένως να συνιστούν ή να αναφέρονται σε απόπειρα χειραγώγησης κυπριακών ποδοσφαιρικών αγώνων, θα διερευνηθούν με τον τόπο που σας εξήγησα.»

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Υπουργού:

Tέλος με γραπτή του δήλωση, συγκάλεσε σύσκεψη με τους αρχηγούς και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και την ηγεσία της Αστυνομίας την ερχόμενη Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για την πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο.

Με πληροφορίες από Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών / ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,