ΥΠΟΙΚ: Θεωρείται δεδομένη η απόφαση του Eurogroup για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας για αντιμετώπιση κορωνοϊού

Θεωρείται δεδομένη μια απόφαση του Eurogroup για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας για αντιμετώπιση κορωνοϊού, υποστηρίζει ο ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπάρχει συντονισμός όλων των κρατών, και της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τα τροχιοδρομούμενα μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.

Ερωτηθείς εάν το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών των κρατών της Ευρωζώνης θα αποφασίσει στη συνεδρία που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, τη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έτσι ώστε να δοθεί μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία στα κράτη για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.«Είναι κάτι το οποίο πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αφού δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες και οι πλείστες χώρες αν όχι όλες θα χρειαστεί να παρεκκλίνουν από τους αρχικούς τους σχεδιασμούς», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών. Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως μια τέτοια εξέλιξη θα «σημαίνει μεγαλύτερη νομική ευελιξία στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορωνοϊού».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε δηλώσει την περασμένη Τετάρτη μετά την τηλεδιάσκεψη των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ότι «η Κομισιόν θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να διασφαλίσει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα ξεπεράσει την καταιγίδα του κορωνοϊού». Είπε ακόμη ότι η Κομισιόν θα διασφαλίσει ότι οι κρατικές ενισχύσεις μπορούν να εισρεύσουν σε εταιρείες που την χρειάζονται και θα αξιοποιήσει πλήρως την ευελιξία που υπάρχει στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email