Μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης: Εκφράζει την ικανοποιήση του ο Yπoυργός για το εποικοδομητικό κλίμα συζήτησης

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών η κατ’ άρθον συζήτηση του πιο σοβαρού από τα νομοσχέδια που αφορούν την δομική αλλαγή των δικαστηρίων, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ψήφιση των νόμων για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης θα γίνει πριν από το Πάσχα.

Δείτε τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής :

“Λόγω της μεγάλης σημασίας που αποδίδει η Κυβέρνηση στη μεταρρύθμιση των δικαστηρίων, παρευρέθηκα σήμερα στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, στην οποία συνεχίσαμε την κατά άρθρον συζήτηση των νομοσχεδίων που αφορούν στη δομική αλλαγή των Δικαστηρίων. Είναι με μεγάλη χαρά που θα επαναλάβω ότι, επικράτησε το ίδιο καλό και εποικοδομητικό κλίμα από όλους τους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής, όπως κι από όλους τους συμμετέχοντες, και ως εκ τούτου, καταφέραμε σήμερα να ολοκληρώσουμε την κατ’ άρθρον συζήτηση του σοβαρότερου και ογκοδέστερου νομοσχεδίου – αυτού της τροποποίησης του περί Απονομής της Δικαιοσύνης Νόμου – το οποίο ουσιαστικά επιτυγχάνει όλες τις δομικές αλλαγές των Δικαστηρίων, δηλαδή τη σύσταση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Εφετείου, και καθορίζει τις αρμοδιότητές τους, καθώς και τις αρμοδιότητες του ποιοι θα διορίζουν τους δικαστές σε όλα τα επίπεδα, όπως και γενικότερα τα πλείστα θέματα της δομικής αλλαγής της μεταρρύθμισης. Εκκρεμούν η τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος Νόμος και κάποιες τροποποιήσεις του περί Δικαστηρίων Νόμου. Με αυτές τις αλλαγές πιστεύω ότι θα μπορούμε να προχωρήσουμε, τουλάχιστον κατά μεγάλο μέρος επί της νομοθετικής αλλαγής που χρειάζεται να γίνει, ώστε να λειτουργήσουν τα δικαστήρια με τη νέα τους μορφή. Υπάρχουν, βεβαίως, κι άλλοι νόμοι, όπως αυτός της σύστασης του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου, αλλά αυτοί θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω για άλλη μία φόρα τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Νομικών της Βουλής για τη μεγάλη προσπάθειά τους, για την εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε, για την προτεραιότητα που έδωσαν στο θέμα αυτό και για ότι συμμερίστηκαν – και δείχνουν να συμμερίζονται – πλήρως την αναγκαιότητα όπως προχωρήσει το εν λόγω θέμα το συντομότερο δυνατόν.

Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε σύντομα να προχωρήσουμε με την ψήφιση αυτών των Νόμων. Από πλευράς μου, θα πράξω ό,τι χρειαστεί, επενδύοντας όσο χρόνο χρειαστεί, τόσο σε κατ’ ιδιάν συναντήσεις όσο και σε συνεδρίες στη Βουλή, για να προχωρήσει τάχιστα η ψήφιση των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης από την Ολομέλεια του Σώματος. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος – ένεκα και της μεγάλης σημασίας που η Κυβέρνηση αποδίδει στην τάχιστη εφαρμογή της δικαστηριακής μεταρρύθμισης – που δεν παρευρέθηκα στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και αντ’ αυτού, συμμετείχα στις εργασίες της Επιτροπής Νομικών της Βουλής όπως μου ζητήθηκε. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να καθυστερήσει η διαδικασία για υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής αυτής προσπάθειας, εξού και εκτιμώ ως σημαντικό να παρίσταται ο Υπουργός σε όλη την κατ’ άρθρον συζήτηση των νομοσχεδίων αφού πιστεύω ότι σε μια τέτοια μεγάλη μεταρρύθμιση η παρουσία του Υπουργού είναι υποβοηθητική.  Ευελπιστώ, με βάση και τα όσα ακούω, πως στόχος είναι να ψηφιστούν αυτοί οι Νόμοι πριν από το Πάσχα.”

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email