Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για Οδοφράγματα: “Δεν θα μείνουμε απαθείς, θα ανακοινωθούν αποφάσεις”

Σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παρακολουθεί τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το θέμα των οδοφραγμάτων και θα λάβει τις αποφάσεις του ανάλογα με αυτές. “Δεν θα μείνουμε απαθείς. Ο Πρόεδρος προβληματίζεται, παρακολουθεί  τις εξελίξεις και θα λάβει τις αποφάσεις του”, δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Κούσιος.

Σημείωσε ακόμη πως δεν υπήρξε ενημέρωση για το θέμα των τριάντα περίπου Τουρκοκυπρίων, που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές και για τους οποίους έγινε διευθέτηση για να μπορέσουν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές από τα οδοφράγματα Αγίου Δομετίου, Περγάμου/Στροβιλιών για να προσέλθουν στην εργασία τους έπειτα από τρείς μήνες. Όπως μεταδίδεται οι Τ/κ εργαζόμενοι πέρασαν νωρίς το πρωί από τα σημεία ελέγχου μεταφέροντας στα οχήματα τους μαξιλάρια, μαγειρικά σκεύη και άλλα είδη προσωπικής φροντίδας, αφού δεν μπορούν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα για τουλάχιστον 14 ημέρες. Κάποιοι από αυτούς θα κοιμούνται στα οχήματα τους και άλλοι θα διαμένουν σε χώρους που τους εξασφάλισαν οι εργοδότες τους.

Τη Δευτέρα, παρά την απόφαση της Κυβέρνησης αλλά και την συναντίληψη που επικράτησε μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί να επιτραπεί από την Κυριακή 8/6, η διακίνηση από τα οδοφράγματα, ο “Πρωθυπουργός”, Ερσίν Τατάρ δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή του τ/κ καναλιού ότι η “κυβέρνηση” θα αποφασίσει πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα κι ότι δεν ισχύει η ανακοίνωση που έγινε από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Διαβάστε επίσης: Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την GRECO και για την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων

Δείτε τα έγγραφα που πρέπει να κατέχουν οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές:

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι επιχειρήσεις που εργοδοτούν Τουρκοκύπριους εργαζόμενους πρέπει να τους προμηθεύσουν με Βεβαίωση Εργασίας, η οποία να περιλαμβάνει το πλήρες ονοματεπώνυμο του εργαζόμενου και τον αριθμό κοινωνικών ασφαλίσεων, ούτως ώστε να τους επιτρέπεται η διακίνηση μέσω των οδοφραγμάτων στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.

Επίσης, για να επιτραπεί η διακίνηση οποιοδήποτε προσώπου πρέπει να διαθέτει αρνητικό πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης για την ασθένεια Covid-19 που διενεργήθηκε έως και 72 ώρες προηγουμένως.

Δεν έστειλαν στοιχεία για την επιδημία οι Τ/κ

Την πραγματοποίηση νέας τηλεδιάσκεψης της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία έχει ζητήσει ο Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της Επιτροπής, Λεωνίδας Φυλακτού. Ο κ. Φυλακτού ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι την περασμένη Παρασκευή διαβίβασε σχετικό αίτημα προς την τ/κ πλευρά, με κοινοποίηση προς τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά ώστε να καθοριστεί το πότε θα γίνει η νέα τηλεδιάσκεψη στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν και πάλι επιδημιολόγοι των δυο πλευρών. Πρόσθεσε επίσης ότι  η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει ακόμη αποστείλει στην ελληνοκυπριακή το επιδημιολογικό της δελτίο για τον κορωνοϊό, όπως η ίδια είχε πει πως θα πράξει.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email