Μπορέλ: Θα αποστείλει ο ίδιος σαφή μηνύματα προς την Τουρκία για σεβασμό διεθνούς δικαίου και άμεσο τερματισμό των παραβιάσεων στην ΑΟΖ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Josep Borrell. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από πλευράς Κυπριακής Κυβερνήσεως, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ ο κ. Borrell συνοδευόταν από τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Ιερόθεο Παπαδόπουλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε εκτενώς τον κ. Borrell για τις έκνομες τουρκικές ενέργειες και την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας με όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της γύρω περιοχής, την προσήλωση της Κύπρου στη διεθνή νομιμότητα, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία του για τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας που ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Borrell εξέφρασε τη δέσμευση της ΕΕ στη συνέχιση της προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, την οποία και η ΕΕ καταδικάζει.Τόνισε πως η εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ αποτελούν αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η ΕΕ θα συνεχίσει να αποστέλλει σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα, για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, ασκώντας πιέσεις για άμεσο τερματισμό των τουρκικών παραβιάσεων και επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα, είπε σημειώνοντας ότι τα συγκεκριμένα μηνύματα θα μεταφέρει ο ίδιος προσωπικά στην Άγκυρα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο για τη στήριξη και την εκφρασθείσα αλληλεγγύη, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή η αλληλεγγύη πρέπει για να είναι αποτελεσματική και να μεταφράζεται σε δράσεις. Τέλος, ενημέρωσε εκ νέου τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την πρόταση του προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη όσον αφορά τη διαχείριση του φυσικού αερίου και εξέφρασε την ελπίδα, αλλά και τη δική του ετοιμότητα, για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν με σκοπό τη συνολική λύση του Κυπριακού.

O Yπουργός Άμυνας μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) θα πετάξουν με ελικόπτερα της ΕΦ πάνω από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)  για να παρατηρήσου την κατάσταση μέχρι την περιοχή όπου βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. 

Διαβάστε επίσης τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ύπατου Εκπρόσωπου ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας/Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Με πληροφορίες από Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email