Α. Κληρίδης για υπόθεση 35χρονου: Η άμεση φυλάκιση ενός ατόμου πρέπει να είναι πάντα η τελευταία επιλογή – Πρέπει να μελετηθούν εναλλακτικές ποινές

Κληθείς να σχολιάσει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου για επιβολή ποινής άμεσης φυλάκισης 45 ημερών λόγω παραβίασης Διατάγματος απαγόρευσης μετακίνησης, ο δικηγόρος του Συνδεσμου Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθεντων Αλεξανδρος Κληρίδης, είπε ότι «δυστυχώς δεν έχουμε λάβει το κείμενο της απόφασης ακόμα για να μπορούμε να σχολιάζουμε με απόλυτη βεβαιότητα, όμως σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών με διάφορες ενέργειες, όπως ο διορισμός ad hoc επιτροπής για λύση του προβλήματος, είναι ανησυχητικό να παρατηρούμε τέτοιου είδους ειδήσεις». Οι εναλλακτικές ποινές προωθούνται μέσω του Συνδέσμου από το 2017 και αυτές οι περιπτώσεις, είναι παράδειγμα του πως μια εναλλακτική ποινή θα μπορούσε να είχε εφαρμογή με θετικά αποτελέσματα».

Σημείωσε επίσης, ότι «το Δικαστήριο σε κάθε περίπτωση έχει εξουσία να επιβάλει ποινή την οποία θεωρεί πρέπουσα, βάσει των δεδομένων που έχει ενώπιον του, συμπεριλαμβανομένης και της αναστολής της οποιασδήποτε ποινής. Εναλλακτική ποινή θα μπορούσε να ήταν ένα διάταγμα που να τον διατάσσει για 45 μέρες να εμφανίζεται σε νοσοκομείο για εργασία και λειτουργός να επιτηρεί την παρουσία του. Η άμεση φυλάκιση ενός ατόμου πρέπει να είναι πάντα η τελευταία επιλογή σε περιπτώσεις οπού οποιαδήποτε άλλη ποινή δεν θα μπορούσε να είχε εφαρμογή», είπε.

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, «θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο ο ίδιος ο νομός προβλέπει δυσανάλογη ποινή προς την βαρύτητα του αδικήματος και μάλιστα κατά πόσο κατά τη στιγμή διάπραξης αυτός ο νόμος ήταν σε ισχύ και προέβλεπε τέτοιου είδους ποινές, βασικά δικαιώματα βάσει του Άρθρου 12 του Συντάγματος».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,