Δικ. Σύλλογος Αμμοχώστου: Σε εγρήγορση για τον απειλούμενο εποικισμό των Βαρωσίων

Ο επαπειλούμενος παράνομος εποικισμός στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου βρίσκει σύσσωμο τον δικηγορικό κόσμο και δη τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αμμοχώστου σε έντονη ανησυχία, αλλά και πλήρη εγρήγορση, αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμμοχώστου σε ανακοίνωση του.

«Ως οι συλλειτουργοί της δικαιοσύνης με τόπο καταγωγής την Πόλη και Επαρχία της Αμμοχώστου έχουμε χρέος να αγωνιζόμαστε για το δίκαιο σε όλες του τις διαστάσεις, και προπαντός σε ό,τι αφορά τη συνεχιζόμενη και κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και διεθνούς δικαίου στην κατεχόμενη Πόλη και Επαρχία μας», αναφέρεται.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει στον παράνομο εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, κάτι τέτοιο αποτελεί έγκλημα πολέμου και θα παραβιάζει τόσο το άρθρο 49(6) της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης του 1949 – η οποία κυρώθηκε με τον Ν. 40/1966 – όσο και το άρθρο 8(2)(β)(viii) της Συνθήκης της Ρώμης για τη Σύσταση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του 1998 – η οποία κυρώθηκε με τον Ν. 8(III)/2002.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμμοχώστου παρακολουθεί καθημερινά και σημειώνει με προσοχή τα τεκταινόμενα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Σημειώνει, τέλος, ότι εάν για διάφορους λόγους κριθεί πως η κυπριακή δικαιοσύνη δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τη δίωξη των υπευθύνων (άρθρο 17(1)(α) της Συνθήκης της Ρώμης), «τότε είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε και παράσχουμε γνώση και υλικό προς τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας για την υποβολή αναφοράς στην Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δυνάμει του άρθρου 14 της Συνθήκης για διερεύνηση της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και προσαγωγή των υπευθύνων, αξιωματούχων και μη, στην δικαιοσύνη και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,