Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων – Στο Υπουργικό για έγκριση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Η Κυπριακή Δημοκρατία, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ιδιαίτερα του Ψηφίσματος 1325 σχετικά με τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια, προχώρησε στην εκπόνηση του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εφαρμογή του εν λόγω Ψηφίσματος, αναφέρει ανακοίνωση της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων. Το γενικό συντονισμό της εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης “Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια” (2020 – 2024) ανέλαβε το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων το οποίο αναμένεται να υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση πριν το τέλος του 2020.

Κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 19 Ιουνίου 2015, αποφασίστηκε όπως οριστεί η 19η Ιουνίου κάθε χρόνου, ως η «Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων». Η απόφαση αυτή ήταν πολύ σημαντική αφού από τη μια πλευρά επικύρωνε στην πράξη το Ψήφισμα 1820 (2008) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο αναγνώριζε για πρώτη φορά ότι η σεξουαλική βία είναι όπλο πολέμου και από την άλλη πλευρά ήταν μία σαφής καταδίκη για τις ωμότητες που διαπράττουν ένοπλες εξτρεμιστικές οργανώσεις κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων, προστίθεται. Την 19η Ιουνίου κάθε χρόνο τιμάται η κάθε γυναίκα ξεχωριστά αλλά και οι χιλιάδες γυναίκες μαζί, που βίωσαν την έμφυλη βία, τη σεξουαλική κακοποίηση και το βιασμό κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων και επέζησαν, καταλήγει η ανακοίνωση.

Print Friendly, PDF & Email