Πραγματοποιήθηκε διάλεξη για τη σημασία της εμπιστοσύνης σε εταιρικούς και επιχειρηματικούς οργανισμούς

Διάλεξη με τίτλο «Οικοδόμηση εμπιστοσύνης στις εργασιακές σχέσεις» αναφορικά με εταιρικούς και επιχειρηματικούς οργανισμούς δόθηκε τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον Καθηγητή Διεθνούς Μάνατζμεντ (Διοίκησης) και ιδρυτή του Κέντρου Έρευνας για την Εμπιστοσύνη (SOAS University of London), Reinhard Bachmann, ο οποίος προσκλήθηκε ειδικά για αυτό τον σκοπό, στο πλαίσιο διδασκαλίας του μαθήματος Οικονομική Κοινωνιολογία. Ο ομιλητής βάσει δικών του και άλλων ερευνών, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος αναφορικά με την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και περισσότερο στο πεδίο του Μάρκετινγκ (αγοραλογία) σε συνδυασμό με τη θεώρηση του κοινωνιολόγου Ούλριχ Μπεκ για τις σύγχρονες κοινωνίες της διακινδύνευσης, τις αβεβαιότητες, τα ρίσκα που ανακύπτουν, αλλά και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προϋποθέτουν (π.χ. τεχνολογίες επίβλεψης/παρακολούθησης).

Ως εκ τούτου, αναφέρθηκε στο συγκριτικά σε συγκεκριμένες πρακτικές εταιρικών και επιχειρηματικών οργανισμών στην Βρετανία, την Γερμανία και την Ιαπωνία, ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφορικά με τη διαμόρφωση εργασιακών σχέσεων (π.χ. νομοθεσίες, κανονισμοί, ανθρωποκεντρική προσέγγιση) που εδράζονται και στη διασφάλιση της εμπιστοσύνης. Επιπλέον, ο κ. Bachmann σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη διαφέρει σε μορφές, ποσότητα, ένταση και σε πλέγματα σχέσεων και αρχών, ενώ μπορεί να διαχωρίζεται σε διαπροσωπική και θεσμική εντός των κοινωνικών συστημάτων. Κλείνοντας τη διάλεξη υπογράμμισε πως δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη ή δημιουργικότητα χωρίς ρίσκο.

Τη διάλεξη παρακολούθησαν φοιτητές/τριες της Κοινωνιολογίας και της Νομικής. Παρόντες ήταν επίσης ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής, Καθηγητής Σάββας Κατσικίδης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Νομικής, Νικήτας Χατζημιχαήλ, ενώ έλαβε χώρα ανοικτός διάλογος και συζήτηση με όλους/όλες τους παρευρισκόμενους/ες.

Δελτίο Τύπου Πανεπιστημίου Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email