Διαδικασία αποστέρησης υπηκοότητας από επτά πρόσωπα που πολιτογραφήθηκαν μέσω ΚΕΠ

Την έναρξη της διαδικασίας αποστέρησης της υπηκοότητας για επτά συνολικά πρόσωπα, τα οποία είχαν πολιτογραφηθεί μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, αποφάσισε το Υπουργικό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Σε δηλώσεις του μετά από το Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι το σώμα, μεταξύ άλλων, απασχολήθηκε σήμερα με το θέμα αποστέρησης υπηκοοτήτων από άτομα τα οποία πολιτογραφήθηκαν μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

«Μετά από μελέτη του πορίσματος της τριμελούς Επιτροπής που προήδρευε η κ. Καλογήρου και μετά από εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών, το Υπουργικό αποφάσισε την έναρξη διαδικασίας αποστέρησης υπηκοότητας για 7 συνολικά πρόσωπα σύμφωνα με το άρθρο 113(2) του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου», ανέφερε.

Τα πρόσωπα αυτά, είπε, «είχαν εγκριθεί και πολιτογραφηθεί ενώ είχαν αποκρύψει ουσιώδη γεγονότα ή είχαν προβεί σε ψευδείς παραστάσεις κατά την υποβολή της αίτησης τους».

Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε επίσης να διαβιβαστεί το πόρισμα στον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο οποίος «θα διενεργήσει έλεγχο για 12 συνολικά πρόσωπα για να διαπιστωθεί εάν οποιαδήποτε από αυτά καταζητούνται για σοβαρό ποινικό αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης πέραν των 5 ετών ή για άλλο σοβαρό ποινικό αδίκημα που ενέχει ηθική αισχρότητα ή ατιμωτικό χαρακτήρα είτε στην Ευρώπη μέσω της Europol, είτε παγκόσμια μέσω της Interpol».

Ο Υπουργός Εσωτερικών, συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «θα ενημερώσει στη συνέχεια το Υπουργικό Συμβούλιο για τα αποτελέσματα του ελέγχου που θα διενεργήσει ο Αρχηγός της Αστυνομίας για να εξεταστεί το ενδεχόμενο έναρξης της διαδικασίας αποστέρησης υπηκοότητας για οποιοδήποτε από αυτά τα άτομα».

Είπε επίσης ότι το Υπουργικό αποφάσισε να αποσταλεί το πόρισμα της Επιτροπής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στον Έφορο Φορολογίας για περαιτέρω διερεύνηση θεμάτων που εγείρονται και αφορούν των υπηρεσιών των οποίων προΐστανται.

Ο κ. Κούσιος υπενθύμισε ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ήδη αποστείλει το πόρισμα της Επιτροπής στον Αρχηγό της Αστυνομίας για να προβεί σε έρευνα για πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων».

Στην αρχική του παρέμβαση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνεδρία του Υπουργικού λήφθηκαν διάφορες αποφάσεις για τις οποίες θα προβούν σε δηλώσεις τις επόμενες ημέρες οι αρμόδιοι Υπουργοί.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,