Δεν θέλουμε να στερήσουμε το δικαίωμα της ιδιόκτητης κατοικίας, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ

Δεν θέλουμε να είμαστε οι υπεύθυνοι που θα στερήσουμε από μια ολόκληρη γενιά το δικαίωμα της ιδιόκτητης κατοικίας, τονίζει ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), Κωνσταντίνος Κωνσταντή.

Σε γραπτή του δήλωση, η οποία εκδόθηκε τη Δευτέρα, ο κ. Κωνσταντή αναφέρει ότι παρέστη στη δεύτερη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία συζητήθηκε η πρόταση νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 5%, χωρίς μεταβατική περίοδο, στα πρώτα 140 τ.μ. πρώτης κατοικίας. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε για συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τον ΦΠΑ, αναφέρεται στη δήλωση.

Προστίθεται ότι «το ΕΤΕΚ κατέθεσε εμπεριστατωμένη οκτασέλιδη πρόταση, με στατιστικούς αλλά και κοινωνικούς δείκτες, με τροποποιήσεις που οφείλουν να γίνουν στο νομοσχέδιο ώστε να είναι δικαιότερο» για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία.

Το ΕΤΕΚ χαιρετίζει ως θετική εξέλιξη την αναφορά του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, ότι η εκτελεστική εξουσία είναι σε ετοιμότητα να «εξετάσει την εισαγωγή μεταβατικής περιόδου και κριτηρίου που αφορά το ανώτατο κόστος όσον αφορά το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για την ανέγερση κατοικίας».

Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι, επίσης, το γεγονός ότι ο κ. Πετρίδης είπε ότι θα εξετάσει και το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου των τετραγωνικών μέτρων για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή, όπως και την εξέταση της ένταξης και των ανακαινίσεων στο νομοσχέδιο, σημειώνεται.

Ο κ. Κωνσταντή προσθέτει ότι το ΕΤΕΚ επιθυμεί να βοηθήσει το Υπουργείο Οικονομικών να επαναδιαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα συγκεκριμένα ζητήματα, ώστε να είναι στοχευμένα και κοινωνικά δίκαια, για να μπορέσουν όσοι ονειρεύονται να αποκτήσουν πρώτη κατοικία να το επιτύχουν.

«Δεν θέλουμε να είμαστε οι υπεύθυνοι που θα στερήσουμε από μια ολόκληρη γενιά το δικαίωμα της ιδιόκτητης κατοικίας, γεγονός που είναι παραδοσιακά στις επιθυμίες του Κύπριου, να απολαμβάνει αυτό το αγαθό», αναφέρει η δήλωση.

«Όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να μελετήσουμε δέσμη προτάσεων για την διευκόλυνση απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας στην Κύπρο, οι οποίες θα καλύπτουν ολιστικά θέματα πολεοδομίας των πόλεων, υποδομών, φορολογήσεις αδρανούσας γης, και πολλά άλλα ζητήματα», καταλήγει ο κ. Κωνσταντή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,