Δεν έχει σχέση η «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας» με εκτέλεση αποφάσεων ΕΔΑΔ, λέει Ε/κ αιτητής

Η «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας» (ΕΑΙ) δεν έχει σχέση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην περίπτωση των υποθέσεων «Ξενίδη-Αρέστη», λέει ο καθηγητής Ανδρέας Ορφανίδης, ένας εκ των αιτητών της ομαδικής προσφυγής με περιουσία στα κατεχόμενα που δικαιώθηκε από το Δικαστήριο το 2009. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα με υπόμνημά της στο Στρασβούργο, δείχνει την πόρτα της «επιτροπής» σε Ε/κ αιτητές και ελπίζει σε κλείσιμο της υπόθεσης Λοϊζίδου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σε επιστολή του προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενόψει της συνεδρίασης του Σώματος στις 14-16 Σεπτεμβρίου, όπου θα εξεταστούν τα περιουσιακά δικαιώματα των εκτοπισμένων Ελληνοκυπρίων, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΕΔΑΔ στην Τέταρτη Διακρατική προσφυγή «Κύπρου εναντίον Τουρκίας» και στην ομάδα προσφυγών «Ξενίδη-Αρέστη», ο κ. Ορφανίδης σημειώνει εξάλλου ότι την «ΕΑΙ» «δεν τη διαχειρίζεται και λειτουργεί η Τουρκία, όπως έχει αποφανθεί το ΕΔΑΔ, αλλά μια παράνομη σύμφωνα με το διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο – και ως εκ τούτου ανύπαρκτη – οντότητα», όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος.

Ο κ. Ορφανίδης ζητά από την Τουρκία να εκτελέσει άμεσα τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, οι οποίες εκδόθηκαν πριν από σχεδόν 10 χρόνια, καταβάλλοντας άμεσα το ποσό της αποζημίωσης και τους τόκους. Επισημαίνει ωστόσο ότι η αποζημίωση δεν αφορά την απαλλοτρίωση της περιουσίας του.

Επίσης ζητά την εκτέλεση της απόφασης, η οποία προβλέπει την άμεση αποκατάσταση της οικίας και της περιουσίας του. Αναφέρει ακόμη ότι αναμένει ετήσια αποζημίωση για την περίοδο 2009-2021 για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις που εντόπισε το ΕΔΑΔ, και οι οποίες συνεχίζονται μετά την έκδοση της απόφασης.

Ως προς τα ατομικά μέτρα και την «ΕΑΙ» λέει ότι η Τουρκία οφείλει να εκτελέσει την απόφαση του ΕΔΑΔ άνευ όρων, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση και ότι «δεν υπάρχει καμία υποχρέωση του αιτητή να αιτηθεί για να λάβει θεραπεία από οποιοδήποτε άλλο μέρος ή σώμα της εναγόμενης Κυβέρνησης, όπως η Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας».

Κλείσιμο της υπόθεσης Λοϊζίδου ζητά η Άγκυρα, οι υπόλοιποι «είτε στην ‘επιτροπή’, είτε να περιμένουν λύση Κυπριακού»

Η Τουρκία απέστειλε πρόσφατα υπόμνημα στο Στρασβούργο, για τα περιουσιακά δικαιώματα των Ε/κ εκτοπισμένων, ενόψει της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου. Σε αυτό επαναλαμβάνει τη θέση της Άγκυρας για κλείσιμο της υπόθεσης Λοϊζίδου, λέγοντας πως «αναμένεται ότι μια απόφαση που θα δίνει οδηγίες στη Γραμματεία να προετοιμάσει ένα Τελικό Ψήφισμα για κλείσιμο θα υιοθετηθεί τελικά» κατά την επικείμενη συνάντηση.

Προσθέτει ότι αναμένεται επίσης τον Σεπτέμβριο να υιοθετηθούν Τελικά Ψηφίσματα, που θα περιέχουν την «κατάλληλη φρασεολογία» ώστε να κλείσουν και οι υποθέσεις «Αλεξάνδρου» και «Τύμβιος», της ομάδας προσφυγών «Ξενίδη-Αρέστη».

Για τις υπόλοιπες υποθέσεις της ομάδας προσφυγών, το τουρκικό υπόμνημα παραπέμπει τους αιτητές στην προσφορά εκ μέρους της «επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας» σε περίπτωση που, όπως λέει, θέλουν να εξασκήσουν τα περιουσιακά τους δικαιώματα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση πριν από τη λύση του Κυπριακού, συμπληρώνοντας ότι θα τους καταβληθούν και αποζημιώσεις για απώλεια χρήσης βάσει των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Ζητά τέλος από την Επιτροπή Υπουργών να αποφανθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ότι είναι αποτελεσματικά τα μέτρα που λαμβάνονται στο ψευδοκράτος για να αποφευχθούν πιθανά φαινόμενα παράνομης πώλησης ή εκμετάλλευσης περιουσιών που ανήκουν σε Ε/κ εκτοπισμένους.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,