Δείτε το πλάνο άρσης των περιοριστικών μέτρων που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση με την ίδια υπευθυνότητα που αντιμετωπίζει την προστασία της δημόσιας υγείας θα αντιμετωπίσει και τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία. Προς αυτή τη κατεύθυνση σε συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικούς εταίρους επεξεργάζονται συγκροτημένα σχέδια για αντιμετώπιση της κρίσης. Κανένας κυβερνητικός σχεδιασμός, κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα αν δεν γίνει συνείδηση όλων ότι πρέπει να τηρήσουμε τα πρωτόκολλα ατομικής υγιεινής. Από τις 4 Μαίου γίνονται τα πρώτα δειλά βήματα εξόδου από τα καταφύγια μας . Ο κίνδυνος δεν εξέλειπε. Ο κορωνοϊός θα βρίσκεται για πολύ ακόμη ανάμεσα μας. Οι οδηγίες είναι σαφείς. Να ακολουθούμε τις υποδείξεις και τις κατευθυντήριες γραμμές των ειδικών.Τυχών απειθαρχία δεν θα οδηγήσει στο επόμενο αλλά στο προηγούμενο στάδιο. Σήμερα κάνουμε ένα προσεχτικό βήμα μπροστά. Αν συμπεριφερθούμε με αίσθημα ευθύνης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουμε”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο Διάγγελμα της 29ης Απριλίου .

Δείτε αναλυτικά το πλάνο άρσης των περιοριστικών μέτρων :

Οι δύο πρώτες φάσεις υλοποίησης της στρατηγικής για την σταδιακή άρση των περιορισμών, αρχίζουν στις 4 Μαΐου 2020 και λήγουν στις 8 Ιουνίου 2020.  Τα πάντα θα εξαρτηθούν και είναι απόλυτα συνυφασμένα με την επιδημιολογική πορεία. 

Α ΦΑΣΗ

Α.Τομέας Οικονομίας

(i) Από τις 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στον κατασκευαστικό τομέα και όλων των παρεμφερών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που τον στηρίζουν.

(ii) Επαναλειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, πλην των εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων. Νοείται ότι η λειτουργία τους θα διέπεται  από τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας όπως θα καθοριστούν από τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Υγείας.

(iii)   Επαναλειτουργούν οι λαϊκές αγορές, η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια, πάντοτε υπό τους όρους που θα περιλαμβάνουν οι σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

(iv)   Επαναλειτουργούν τα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία.

Β. Τομέας Δημοσίου

Από τις 4 Μαΐου, πλήρης λειτουργία του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα, με επιστροφή όλων των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους. Εξαιρούνται όσοι εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες όπως ορίζονται στον νέο αναθεωρημένο κατάλογο που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Υγείας.

Δείτε τις Κατηγορίες πολιτών με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19

(i) Όσοι εργαζόμενοι έχουν την ευθύνη φροντίδας παιδιών ηλικίας μέχρι 15 ετών, θα τυγχάνουν του δικαιώματος αδείας μέχρι την επαναλειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.

Νοείται ότι κατά την διάρκεια της απουσίας τους υποχρεούνται να εκτελούν τα όποια καθήκοντα τους ανατίθενται με τη μέθοδο της τηλεργασίας.

(ii) Με την ίδια μέθοδο θα εργάζονται και τα άτομα που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν θα επιστρέψουν στο χώρο εργασίας τους. 

(iii) Με την επάνοδο των υπαλλήλων του Δημοσίου,  καθίσταται δυνατή η λειτουργία των δικαστηρίων, σύμφωνα με αποφάσεις που θα ληφθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Γ. Τομέας Παιδείας

(i) Δίδοντας προτεραιότητα στην ανάγκη επαρκούς προετοιμασίας των τελειόφοιτων των δημόσιων και ιδιωτικών σχολών μέσης εκπαίδευσης, αποφασίστηκε η επιστροφή τους στις σχολικές μονάδες από τις 11  Μαΐου.

Σε σχετικές ανακοινώσεις, καθώς και αναφορές για όλες τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, θα προβεί ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Νοείται πως μέχρι της πλήρους επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων θα συνεχίσει η τηλεκπαίδευση.

Δ. Δημόσια Υγεία

Στο πλαίσιο της ομαλοποίησης της λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, από τις 4 Μαΐου αίρονται μερικώς οι περιορισμοί με βάση τις εκάστοτε οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και επαναλειτουργούν πλήρως τα οδοντιατρικά κέντρα. 

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

Όσον αφορά τις ατομικές ελευθερίες και τα περιοριστικά μέτρα που  είχαν ληφθεί, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

(i) Αυξάνεται ο αριθμός μετακινήσεων σε τρεις την ημέρα με αποστολή γραπτού μηνύματος (SMS). Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση διακίνησης από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

(ii) Επιτρέπεται από τις 4 Μαΐου η προσευχή σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους λατρείας, νοουμένου ότι δεν θα συνυπάρχουν ταυτόχρονα πέραν των 10 ατόμων. Συνεχίζει να ισχύει το διάταγμα για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

Από την 1η Ιουνίου θα επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς όπως το Υπουργείο Υγείας θα καθορίσει. 

Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

“Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες προς τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου για την άψογη συνεργασία και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει στην διαχείριση ενός τόσο ευαίσθητου θέματος”, είπε ο ΠτΔ. 

(iii) Επιτρέπεται η ατομική άσκηση (περπάτημα, κολύμβηση στην θάλασσα, ποδηλασία κ.τ.λ.), σε ανοιχτούς χώρους, σε πεζοδρόμους και πεζοδρόμους εντός πάρκων, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα. Εξαιρείται από τον εν λόγω περιορισμό τα ανήλικα τέκνα. 

Πάρκα, παιχνιδότοποι και άλλοι ανοιχτοί χώροι παραμένουν κλειστοί. 

ΣΤ. Αθλητισμός

Από τις 4 Μαΐου, επιτρέπεται η χρήση ανοιχτών ή υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων για αθλητές και αθλήτριες υψηλών επιδόσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Από την 18η Μαΐου επιτρέπονται οι προπονήσεις ομαδικών αθλημάτων μόνο σε ανοιχτούς χώρους,  με βάση τα πρωτόκολλα που θα εκδοθούν από το Υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι και για τις δύο κατηγορίες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων δεν επιτρέπεται η χρήση αποδυτηρίων, γυμναστηρίων ή άλλων κλειστών συναφών υποδομών.

Β ΦΑΣΗ 

Υπό την αίρεση των πιο πάνω, τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την δεύτερη φάση, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

1. Από την 21η Μαΐου, αίρονται όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών.

2. Ελεύθερη θα είναι η παρουσία σε πάρκα, παιχνιδότοπους σε ανοιχτούς χώρους, πλατείες, μαρίνες κ.τ.λ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10.

3. Επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις εστίασης μόνο για εξωτερικούς χώρους, στη βάση αυστηρών πρωτοκόλλων που θα εκδώσει το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Υγείας.

4. Από την 21η Μαΐου επαναλειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής.

Από την 1η Ιουνίου:

(i) Επιτρέπεται η λειτουργία και πρόσβαση στις οργανωμένες παραλίες.

(ii) Τίθενται σε πλήρη λειτουργία τα λιμάνια, με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια.

(iii) Θα επαναλειτουργήσουν οι βιβλιοθήκες, μουσεία,  αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι.

(iv) Επαναλειτουργούν τα πρακτορεία στοιχημάτων.

“Η λειτουργία των πιο πάνω επιχειρηματικών ή άλλων δραστηριοτήτων, θα ρυθμίζεται αυστηρά από τους όρους και προϋποθέσεις που θα καθορίζουν τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας. 

Την ίδια στιγμή, επισημαίνω ότι υλοποιείται ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για σταδιακό επαναπατρισμό φοιτητών και άλλων Κυπρίων υπηκόων, που λόγω των μέτρων που λήφθησαν έχουν αποκλειστεί στο εξωτερικό”, τόνισε ο ΠτΔ. 

Print Friendly, PDF & Email