ΔΕΕ: η Amazon δεν παραβιάζει δικαίωμα επί σήματος όταν αποθηκεύει διαδικτυακά προϊόντα τρίτων που το πράττουν

“H Amazon δεν παραβιάζει δικαίωμα επί σήματος όταν απλώς αποθηκεύει στη διαδικτυακή της πλατφόρμα για λογαριασμό τρίτων προμηθευτών προϊόντα που προσβάλλουν τέτοιο δικαίωμα χωρίς να το γνωρίζει”, έκρινε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ)

Συγκεκριμένα με σημερινή του απόφαση το ΔΕΕ έκρινε ότι “η απλή αποθήκευση από την Amazon, στο πλαίσιο της διαδικτυακής της αγοράς (Amazon-Marketplace), προϊόντων που προσβάλλουν δικαίωμα επί σήματος δεν συνιστά παραβίαση εκ μέρους της Amazon του δικαιώματος αυτού”. Το ΔΕΕ σημειώνει στην απόφασή του ότι “μια εταιρεία που αποθηκεύει για λογαριασμό τρίτου προμηθευτή προϊόντα χωρίς να γνωρίζει ότι προσβάλλουν δικαίωμα επί σήματος δεν κάνει χρήση του σήματος αυτού, εκτός αν επιδιώκει, όπως ο προμηθευτής, την προσφορά των προϊόντων για πώληση ή τη διάθεσή τους στην αγορά”.

Σε δεύτερη απόφαση που εξέδωσε σήμερα, το ΔΕΕ έκρινε ότι η εκμίσθωση αυτοκινήτων εξοπλισμένων με ραδιόφωνα δεν συνιστά παρουσίαση στο κοινό που υπόκειται σε αμοιβή για τα δικαιώματα του δημιουργού, κρίνοντας επί σχετικής προσφυγής. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες ενοικιάσεως οχημάτων, σε αντίθεση με ένα καφέ, ή ένα σινεμά, δεν προβάλουν στο κοινό προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας, και η εκπομπή των ραδιοφωνικών σταθμών μέσω των εγκατεστημένων συσκευών δεν έχει σχέση με τη μουσική σε άλλους χώρους.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός εισαγγελέας παρουσίασε σήμερα τις προτάσεις του σχετικά με τα ενοίκια προτείνοντας όπως το ΔΕΕ δεχθεί ότι η ανεπάρκεια οικημάτων για μακροχρόνια στέγαση δικαιολογεί την υποχρεωτική λήψη αδείας από τις εθνικές ή δημοτικές αρχές για βραχυχρόνια εκμίσθωση 

Συγκεκριμένα κατά τον γενικό εισαγγελέα Μ. Bobek, η οδηγία για τις υπηρεσίες εφαρμόζεται στη βραχυχρόνια μίσθωση επιπλωμένων καταλυμάτων στο πλαίσιο της ομότιμης (peer-to-peer) οικονομίας. Η ανεπάρκεια οικημάτων για μακροχρόνια στέγαση αποτελεί επιτακτικό λόγο δημοσίου συμφέροντος δυνάμενο να δικαιολογήσει εθνικό μέτρο το οποίο επιβάλλει τη λήψη αδείας για την κατ’ επανάληψη βραχυχρόνια εκμίσθωση καταλυμάτων σε περιστασιακή πελατεία η οποία δεν εγκαθίσταται μόνιμα εκεί. Σημειώνεται ότι το ΔΕΕ δεν είναι υποχρεωμένο να δεχθεί την κρίση του γ.ε και η απόφαση θα δημοσιευθεί αργότερα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,