Βουλή και Γερουσία ΗΠΑ ενέκριναν νομοσχέδιο για βραχυπρόθεσμες δημόσιες δαπάνες

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε χθες το νομοσχέδιο για τις βραχυπρόθεσμες δημόσιες δαπάνες που θα αποτρέψει το λεγόμενο «shutdown», δηλαδή την αναστολή λειτουργίας πολλών υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 77 ψήφους υπέρ έναντι 18 κατά – όλα τα «όχι» προήλθαν από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές.

Μετά τη Γερουσία, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο και απομένει πλέον η υπογραφή του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Έχουμε καλά νέα για την Αμερική. Δεν θα υπάρξει shutdown την Παρασκευή», διεμήνυσε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, επικαλούμενος διακομματική συναίνεση.

Τα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, που συγκρούονται εδώ και μήνες για τις δημόσιες δαπάνες, επίσπευσαν τις διαδικασίες καθώς εξαντλείται αυτήν την εβδομάδα η χρηματοδότηση ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Ένας ακόμη λόγος είναι η επικείμενη κακοκαιρία, που απειλεί να ματαιώσει την αναχώρηση βουλευτών και γερουσιαστών από την Ουάσινγκτον.

Ο Σούμερ είχε συμφωνήσει προ ημερών με τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον Μάικ Τζόνσον, σε 1,59 τρισεκ. δολάρια που αφορούν διακριτικές δαπάνες για το δημοσιονομικό έτος που τελειώνει στις 30 Σεπτεμβρίου. Καταδεικνύοντας πόσο διχασμένο παραμένει το Κογκρέσο, τα δύο κόμματα διαφώνησαν ακολούθως στο νούμερο, με τους Δημοκρατικούς να λένε ότι το ποσό που συμφωνήθηκε ήταν 1,66 τρισεκ. δολάρια.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,