Άρχισε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος η συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που αφορά στον περί αποβλήτων νόμο.
Συγκεκριμένα, η νομοθεσία αφορά στη χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων και οργανικών αποβλήτων και στη διαλογή των αποβλήτων στην πηγή, καθώς και στην εισαγωγή του συστήματος «Πληρώνω όσα πετώ».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και βασίζεται στην αγορά συγκεκριμένης σακούλας απορριμμάτων, με σχετικά υψηλό κόστος.
Ο πολίτης θα προσπαθεί να γεμίζει όσο το δυνατόν λιγότερες σακούλες απορριμμάτων γιατί με περισσότερες σακούλες θα πληρώνει περισσότερο. Άρα θα ωθείται στο να στέλνει σε άλλη πορεία τα υλικά, τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν και οι σακούλες να γεμίζουν μόνο με αυτά, που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Γιώργος Λουκαΐδης, είπε ότι έχει εξεταστεί σε μια πρώτη συνεδρία η νομοθεσία περί αποβλήτων, μια νομοθεσία που κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση και που στοχεύει να πετύχει την ενίσχυση της ανακύκλωσης και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκαν προβληματισμοί σε σχέση με το νέο σύστημα, που αφορούν στα ψηλά πρόστιμα που επιβάλλονται, αλλά και προβληματισμοί για την ανάγκη λήψη μέτρων εξ υπαρχής, που θα προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού από πιθανά αυξημένα τέλη σε σχέση με αυτά που πληρώνουν σήμερα.
Όπως ανέφερε, τα πρόστιμα φτάνουν μέχρι 4.000 ευρώ, ενώ τα εξώδικα μέχρι 200 ευρώ.
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε ότι «έχει ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο θα φέρει και στην Κύπρο κάτι το οποίο έπρεπε να έχουμε από το 2003, που ξεκίνησε η πολιτική για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων, που δεν είναι άλλο σύστημα από αυτό του ‘Πληρώνω όσα πετώ’».
Εξήγησε πως «το σύστημα αυτό προϋποθέτει ότι ο κάτοικος θα είναι ενημερωμένος, θα γνωρίζει πώς να διαχωρίζει έξω από το σπίτι του τα οργανικά απόβλητα, τα ανακυκλώσιμα υλικά, το χαρτί, να έχει στη διάθεση του κοντά, τόπο για να πάρει τις μπουκάλες τις γυάλινες και θα πρέπει να έχει σωστή ενημέρωση, ακριβώς τι μπαίνει και πού».
«Με αυτό το σύστημα τα απόβλητα, τα οποία θα μένουν για διαχείριση για κοινά απόβλητα, θα είναι τα απόβλητα, τα οποία θα μπαίνουν σε ένα σακούλι, το οποίο θα αγοράζει σε κάποια τιμή, η οποία θα καθορίζει η Τοπική Αρχή», είπε.
Εξήγησε ότι «τα συστήματα αυτά που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη είτε είναι με σακούλι, το οποίο αγοράζεις, είτε είναι με αυτοκόλλητο το οποίο αγοράζεις και το βάζεις σε οποιοδήποτε σακούλι, είτε γίνεται με το βάρος».
Σε σχέση με το θέμα της επιστροφής χρημάτων στους πολίτες από ανακυκλώσιμα υλικά, ο κ. Θεόπεμπτου είπε πως υπάρχει πρόβλημα να εφαρμοστεί στην Κύπρο γιατί υπάρχουν τα ιστορικά απόβλητα.
«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι από κάποια στιγμή και μετά να μπαίνει ειδική σήμανση πάνω στα πλαστικά μπουκάλια και τα τενεκεδάκια και αυτά όταν πωληθούν να χρεώνεται ένα επιπλέον κόστος. Όταν επιστρέψεις το μπουκάλι που φέρει τη σήμανση θα παίρνεις πίσω το επιπλέον κόστος που έχεις πληρώσει. Αυτό συμβαίνει στο εξωτερικό, αλλά εδώ εξακολουθούμε να έχουμε πρόβλημα με τα ιστορικά απόβλητα, που είναι πετάμενα δεξιά και αριστερά», σημείωσε.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, χαιρέτισε την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου, λέγοντας πως με αυτή τη διαδικασία ενισχύεται η περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών, καθώς και οι προσπάθειες προς την κλιματική ουδετερότητα.
Είπε πως η συγκεκριμένη νομοθεσία «θα ενισχυθεί με τους κανονισμούς που θα έρθουν σε τεχνικό επίπεδο σε λίγο καιρό, αλλά είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι θα γίνει ενημέρωση από τις τοπικές αρχές στο κάθε υποστατικό, για το πως θα γίνεται αυτός ο διαχωρισμός των αποβλήτων».
Επίσης, σημείωσε πως «οι τοπικές αρχές θα έχουν την υποχρέωση με επιθεωρητές που θα προσλάβουν, με κονδύλια που θα δοθούν από την κυβέρνηση, τα οποία θα πάρει από τα κοινοτικά κονδύλια, να κάνουν τις επιθεωρήσεις και να επιβάλουν και κάποια πρόστιμα εκεί και όπου δεν υπάρχει συμμόρφωση, βεβαίως, μετά από μία διαδικασία ενημέρωσης αλλά και προειδοποιήσεων».
«Θεωρούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ακόμα ένας στόχος και ακόμα ένα βήμα προς το να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, και αναμένουμε μία εποικοδομητική συζήτηση στα πλαίσια της Επιτροπής Περιβάλλοντος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», ανέφερε.
Πηγή: ΚΥΠΕ