Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Στις 18 Ιουνίου ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρωνας Νικολάτος, αφυπηρετεί και δίνει σκυτάλη στον επόμενο. Όπως μεταδίδει ο REPORTER, ο κ. Νικολάτος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος τον ευχαρίστησε για τα όσα πρόσφερε στην κυπριακή Δικαιοσύνη και ζήτησε τις εισηγήσεις του για τον διάδοχο του.

Διαβάστε επίσης: Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου: Μια ανάσα πριν την αφυπηρέτηση

Τη θέση του Προέδρου του Ανωτάτου καταλαμβάνει ο αρχαιότερος Δικαστής, ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το Συνταγματικό Δικαίωμα να διορίσει κάποιον άλλο Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη θέση του Προέδρου. Πιθανός αντικαταστάτης του κ. Νικολάτου είναι ο Δικαστής του Ανωτάτου Στέλιος Ναθαναήλ, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος σε σειρά.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του και για τον διορισμό του νέου Γενικού Εισαγγελέα, στη θέση του Κώστα Κληρίδη, ο οποίος αφυπηρετεί αλλά και του Βοηθού του Γενικού Εισαγγελέα, θέση η οποία είναι κενή. Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο OMEGA ερωτηθείς εάν ο νέος Γενικός Εισαγγελέας θα προέρχεται από τη δικαστική εξουσία ανέφερε συγκεκριμένα «Γιατί να αποκλείσω όποιον άλλο τομέα αυτό που πρέπει να είναι νομικός κύρους, θα είναι νομομαθής να έχει άριστη παιδεία στην νομική και άριστή εικόνα στην κοινωνία».

Δείτε τη λίστα με τους 13 Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρωνας Νικολάτος, γεννήθηκε στη Λάρνακα τον Οκτώβριο του 1952 και είναι γόνος οικογένειας δικηγόρων της Λάρνακας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (London School of Economics and Political Science) και είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής και μεταπτυχιακού διπλώματος Νομικής. Επίσης κατέχει τον τίτλο του Barrister, του Middle Temple, Λονδίνου. Άσκησε δικηγορία από το 1979 μέχρι το 1986. Τον Οκτώβριο του 1986 διορίστηκε Επαρχιακός Δικαστής και αργότερα προήχθη σε Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή και Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου. Υπηρέτησε ως Διοικητικός Πρόεδρος σε όλα τα Επαρχιακά Δικαστήρια της Κύπρου. Την 1ην Δεκεμβρίου 2004 διορίστηκε Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις 25 Ιουλίου 2014, διορίστηκε Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Για την ίδια περίοδο είναι και ex officio Μέλος και Πρόεδρος, αντίστοιχα, του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου. Υπηρέτησε ως εκλελεγμένος Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Κύπρου. Έγραψε διάφορα άρθρα και μελέτες νομικού περιεχομένου. Είναι Μέλος της Επιτροπής Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,