Την κατοχύρωση του Χαλλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) επιβεβαίωσε σήμερα το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απορρίπτοντας στο σύνολό της την προσφυγή που καταχώρισαν διάφορες εταιρείες εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2021/591 που κατοχυρώνει το «Χαλλούμι» (Halloumi) /«Hellim» ως ΠΟΠ (υπόθεση Τ-361/21 Papouis Dairies κ.λπ. κατά Ευρωπαϊκής Επιτροπής).
Η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ κρίνεται ως πολύ σημαντική καθώς το Γενικό Δικαστήριο έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι η προδιαγραφή «με ή χωρίς αγελαδινό γάλα» στη διατύπωση του προτύπου του 1985, στο οποίο ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2021/591 αναφέρεται, δείχνει ότι το αγελαδινό γάλα θεωρείται από την αρμόδια Αρχή που υιοθέτησε το εν λόγω πρότυπο ως καθαρά προαιρετικό συστατικό και ως δυνητικό συμπλήρωμα του πρόβειου γάλακτος ή αιγινού γάλακτος. Υπό το πρίσμα αυτό, η επιλογή που έγινε στην αίτηση καταχώρισης να περιοριστεί στο 50% η αναλογία του αγελαδινού γάλακτος που χρησιμοποιείται στο μείγμα για την παρασκευή του Χαλλουμιού ήταν εύλογη.
Ιστορικό της υπόθεσης
Στις 12 Απριλίου 2021, μετά από καταχώριση σχετικής αίτησης από την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταχώρισε την ονομασία «Χαλλούμι» (Halloumi) /«Hellim» ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), εκδίδοντας τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2021/591, ο οποίος αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις προδιαγραφές παρασκευής του χαλλουμιού.
Στις 22 Ιουνίου 2021, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων κ.ά. καταχώρησαν στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφυγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ακύρωση του εν λόγω Εκτελεστικού Κανονισμού, προσβάλλοντας τη νομιμότητά του και ζητώντας την ακύρωσή του, ισχυριζόμενοι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέπεσε σε πρόδηλα σφάλματα κατά την εξέταση της αίτησης για κατοχύρωση του Χαλλουμιού ως ΠΟΠ.
Η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, παρενέβη στην υπόθεση, στηρίζοντας τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στις 6 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε η ακρόαση της υπόθεσης ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ.
Εύρημα Δικαστηρίου
Το Γενικό Δικαστήριο εξέτασε ενδελεχώς τα επιχειρήματα των προσφευγόντων περί ύπαρξης πρόδηλων σφαλμάτων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την εξέταση της αίτησης καταχώρησης για το Χαλλούμι/Hellim και την έκδοση του εν λόγω Εκτελεστικού Κανονισμού, και δέχθηκε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι προσφεύγοντες δεν απέδειξαν την ύπαρξη προδήλου σφάλματος από την πλευρά της Επιτροπής.
Θέση της Δημοκρατίας ήταν ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνίσταται σε εποπτικό έλεγχο των διαδικασιών που εφαρμόζονται από τις εθνικές Αρχές, με τα τεχνικά ζητήματα της επιστημονικής τεκμηρίωσης και των οργανοληπτικών και αναλυτικών χαρακτηριστικών του προϊόντος να εξετάζονται σε τεχνικό επίπεδο από τις εθνικές Αρχές, οι οποίες έχουν τη γνώση, την εμπειρία και την εγγύτητα ως προς τη ζώνη παραγωγής και την παραγωγική διαδικασία.
Το Γενικό Δικαστήριο, στην απόφασή του, αποδέχθηκε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι τα επιστημονικά στοιχεία που υπέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία αιτιολογούσαν την εγγραφή του Χαλλουμιού στο Μητρώο ΠΟΠ και ότι η αίτηση δεν έπασχε από πρόδηλα σφάλματα.
Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκαν οι κ.κ. Έλενα Ζαχαριάδου-Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Έλενα Συμεωνίδου – Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας και Ειρήνη Νεοφύτου -Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας, καθώς και ο δικηγόρος Καθηγητής Θεόδωρος Γεωργόπουλος.
πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών