Το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας με την οποία προήχθησαν οι κ.κ Κούρος και Κασουλίδης στην μόνιμη θέση Πρέσβη, Εξωτερικές Υπηρεσίες από τις 15/4/2016.
Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο έκανε δεκτές τις προσφυγές που καταχώρησαν άλλοι υποψήφιοι εναντίον της απόφασης, κρίνοντας βάσιμο τον ισχυρισμό τους περί πάσχουσας σύνθεσης και λειτουργίας της αρμόδιας Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία ομόφωνα είχε αποφασίσει να συστήσει επτά υποψήφιους για προαγωγή και ένα για διορισμό. Έκρινε την έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής ως ανεπαρκώς αιτιολογημένη, αφού δεν προκύπτει με σαφήνεια το πώς διαμορφώθηκε η τελική κρίση της Συμβουλευτικής Επιτροπής.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, δεν φαίνεται να έχουν τηρηθεί πρακτικά αλλά και ούτε έχει τεκμηριωθεί η αρτιότητα των πρακτικών σε συνεδρίες της Επιτροπής κατά τρόπο ώστε να καθίσταται ανέφικτος ο δικαστικός έλεγχο. «Η ανάγκη για τήρηση άρτιων πρακτικών, ως υποχρέωσης, κάθε οργάνου που ασκεί διοικητική λειτουργία, με σκοπό τη δυνατότητα δικαστικού ελέγχου αποτελεί πάγια αρχή της νομολογίας μας, η οποία κωδικοποιείται και στο άρθρο 24 του περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμου, Ν.158(Ι)/1999», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση.
Έκρινε, ακόμη, ότι η ΕΔΥ δεν συνυπολόγισε όλα τα κριτήρια επιλογής. «Ελλείπει παντελώς η καταγραφή από την ΕΔΥ της πείρας των αιτητών, αφενός λόγω της υπέρτερης αρχαιότητας τους και αφετέρου λόγω της απόκτησης αυτής της πείρας σε θέματα άμεσα σχετικά με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών. Η ΕΔΥ δεν παραθέτει τα συγκριτικά δεδομένα που αφορούν το ζήτημα. Με το δεδομένο της υπεροχής των αιτητών σε αρχαιότητα και πείρα, η ΕΔΥ θα έπρεπε στην απόφαση της να μνημονεύσει σε σύγκριση με αυτήν του Ε/Μ 1 (σσ: Κυριάκου Κούρου)», προστίθεται στην απόφαση.
Σημειώνεται τέλος, ότι «η πείρα σε συνδυασμό με την αρχαιότητα, σύμφωνα με τη νομολογία, μπορεί να παρακάμψει ακόμα και πλεονέκτημα προβλεπόμενο από το Σχέδιο Υπηρεσίας, εφόσον οι υποψήφιοι είναι περίπου ισοδύναμοι σε αξία». «Κρίνω ότι δεν μπορεί να γίνει εικασία ως προς το ποια θα ήταν η κρίση της ΕΔΥ, αν ορθά λάμβανε υπόψη της όλα τα απαραίτητα στοιχεία και παράγοντες», καταλήγει ο δικαστής του Διοικητικού Δικαστηρίου, αποδεχόμενος τις προσφυγές και ακυρώνοντας την απόφαση της ΕΔΥ.
Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ